"Lelke van itt minden könyvnek, minden kötetnek, amit látsz. Ott él bennük az írójuk lelke, és mindenkié, aki valaha is olvasta, élt, vagy álmodott velük."

READING IS SEXY

READING IS SEXY

Stephen King - Blaze

2013. szeptember 30. - Makranczos

blaze.jpgHosszú ideje el akartam már olvasni a Blaze-t, talán pont azért, mert tudtam, hogy mire számíthatok. Lassan egy hónapja végeztem a könyvvel, de kíváncsi voltam, hogy ennyi idő távlatából is jó szívvel gondolok-e vissza rá. A gyanúm beigazolódott..

"Megindító, tragikus eset: egy jóravaló, okos kisfiút apja részegségében súlyosan bántalmaz, amelynek maradandó következményeit a fiú élethosszan cipeli. Amikor megismerjük, huszonéves, esetlenül nagydarab fickó, horpadásos homlokkal, túlságosan is lomha észjárással. Faragatlan, bivalyerõs óriás, ugyanakkor a légynek sem tudna ártani. Nem, ha életének döntéseit magamaga bírná meghozni… de valahogy mindig kicsúszik a kezébõl a gyeplõ. Mentora évek óta George, a kisstílû bûnözõ, az õ utasításait hajtja végre közös balhéikban.

Ám egyszer végre a sarkára áll, elszánja magát, hogy egyedül is boldogulni fog ifj. Clayton „Blaze” Blaisdell. S mi tanúi lehetünk egyszemélyes vállalkozása aprólékos megtervezésének, gondos kivitelezésének és kimenetelének. Blaze élete nagy dobása – egy gyermekrablás, milliós váltságdíjjal. Ahogy szorul körülötte a hurok, és hibát hibára halmoz, azt veszi észre, hogy a fejében idõrõl idõre megszólal a már halott George, az utolsó pillanatban mindig elhárítva a közeledõ katasztrófát…"


Nagyon szeretem King bevezetőit, ahogyan megszólítja az olvasót, és plusz információkkal lát el a könyveiről, és azok megszületésének hátteréről. A Blaze esetében az fogott meg a leginkább, hogy egyfajta tiszteletadásnak készülhetett Steinbeck Egerek és emberek című műve előtt. Hát ez viszont nem kis feladat, úgyhogy azonnal bele is fogtam az olvasásba.

A történetleírásban nagyjából a teljes sztori szerepel, úgyhogy nem titok, hogy bizony egy viszonylag klisés eseménysorral kerülünk szembe. A könyv nagysága nem egyediségében rejlik, hanem abban az érzésben, melyet csak King tud vissza adni. Ahogy jobban megismerjük Blaze-t, annál könnyebben tudunk vele azonosulni, megérteni őt, és főleg utálni a környezetét. Igen, ő is tipikus példája annak, hogy mivé válhat egy alapvetően kedves, jó gyerek egy rossz apa hatására. Bár nem következik belőle, de azért a gyermeki kegyetlenség is általában ezeken a fazonokon csattan, megalapozva a Blaze-hez hasonlók életének lejtmenetét.

A legjobb az ilyen történetekben, hogy - az elméletben rossz fiút kedveljük, és szurkolunk neki, hogy....miért is szurkolunk tulajdonképpen? A Blaze esetében annak drukkolhatunk, hogy ne rabolja el a picit, vagy ha el is rabolja, bánjon vele jól, és ha megkapta a váltságdíjat, tudjon végre tisztességes és boldog életet élni. Na ja, érzelmi intelligenciánk ezt sugallja, de azért valóságérzetünk jelez, hogy bizony problémás ennek az eseménysornak drukkolni. Ez a valódi tragédia, hogy Blaze semmi esetre sem tud normális jövő elé nézni.

Az ilyen és ehhez hasonló történetek elgondolkoztatnak, hogy vajon mennyire is tudjuk mi magunk befolyásolni a saját életünket? Képesek vagyunk-e rá, vagy csak a környezetünk hatásainak következményei vagyunk? Adekvát válasz híján csak remélni tudok.

Összességében a Blaze-t az Egerek és emberek hollywood-i megfelelőjének tartom (tudom, hogy Steinbeck könyvéből is készült egy nagyon jó film), a jelző minden előnyével és hátrányával. Fiatal kora ellenére Stephen King egy izgalmas, és szerethető könyvet tett le az asztalra, amelynek fiókjából szerencsénkre hosszú idő után előkerült.

A gyanúm bizony beigazolódott, és ennyi idő után is örömmel tekintek rá a borítóra.

A bejegyzés trackback címe:

https://adamolvas.blog.hu/api/trackback/id/tr385540071

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása