"Lelke van itt minden könyvnek, minden kötetnek, amit látsz. Ott él bennük az írójuk lelke, és mindenkié, aki valaha is olvasta, élt, vagy álmodott velük."

READING IS SEXY

READING IS SEXY

Lionel Shriver - Születésnap után

2014. október 15. - Makranczos

covers_296467.jpgPontosan tudom, hogy az írónő nem valódi esélyes, de mivel úgyis aktuális, gondoltam leírom, hogy ha valaki, hát ő kaphatna irodalmi Nobel-díjat. Nem csak azért, ahogyan ír, hanem főként azért, amit megfogalmaz, amiket feltár. Jodi Picoult hozzá képest a felszínt kapargatja.

"Irina McGovern, az amerikai gyermekkönyv-illusztrátor Londonban éli biztonságos, megállapodott életét értelmes, hűséges és fegyelmezett partnere, Lawrence mellett – mindaddig, amíg egy este megmagyarázhatatlan vágyat érez, hogy megcsókoljon egy másik férfit, a szenvedélyes, extravagáns, elsőrangú snookerjátékost. Két, egymással versengő, alternatív jövő függ ettől az egyetlen csóktól, hiszen Irina döntése – hogy behódol-e a kísértésnek, vagy megmarad a Lawrence-szel való, látszólag biztonságos partnerkapcsolatában – nagy horderejű változásokat fog hozni a karrierjében, a baráti körében, a családi kapcsolataiban és mindennapi életének szövedékében is."

Kezdeném a kritikával, ugyanis meglehetősen nehezen haladtam a könyvvel, a megszokottnál is könnyebben tettem félre, néhol ténylegesen untam, valahol egyenesen nem érdekelt. De!

Befejezve a könyvet arra jutottam, hogy a Születésnap után több, mint könyvélmény. Akár csak az Ennyit erről esetében, ez a könyv is az elevenembe hatolt. A történet végével szinte agyonvert, nem kímélve az ember kialakult ön- és jövőképét.

Mindenkinek vannak helyzetek az életében, ahol döntéseket kell hoznia. Jelen esetben egy egyszerű csókról, vagy a nagybetűs hűségről van szó. Mindenki eljátszik a gondolattal, hogy mi lenne ha..... Lionel Shriver ezt a döntést két párhuzamosan futó történettel folytatja le. Az egyik esetben megtörténik a csók, a másikban nem. Az egyszerű ember leragad a csóknál, vagy annak elmaradásánál, ennél tovább azonban nem gondol. Shriver megteszi helyettünk. De még hogy!

Sokkolt a közel 600 oldalas tömeg, azonban újfent annyi kérdésre kívánt választ adni a szerző, hogy talán egy élet is kevés lenne hozzá. Mit válasszunk? A biztonságot, vagy a tüzes szélsőséget? Mi a fontos? Egy jó társaság, vagy egy jó szex? Intellektus, vagy állati ösztön? 

A kérdésekre a választ természetesen nem kapjuk meg feketén fehéren, azonban az írónő ügyesen vezet rá minket a megoldásra. Nem cövekel le egyik álláspont mellett sem, ugyanis pontosan tudja, hogy nincs kizárólagosan jó döntés. A lényeg talán, hogy a döntésünknek megfelelően folytassuk az életet, próbálva elfeledni azt a kereszteződést. Válasszunk bármit, a lényeg, hogy annak megfelelően cselekedjünk.

(SPOLIER veszély)

Az én privát véleményem az, hogy Irina jól döntött, amikor megcsókolta Ramsey-t. Ha a történet végkifejletéig nem is voltam ebben biztos, az utolsó oldalak, és főként a Lawrence-szel folytatott utolsó párbeszéd meggyőztek.

(SPOLIER veszély vége)

A Születésnap után egy rendkívül emberi történet rólunk, egyszerű olvasókról is. Nem mondom, hogy a közérzetem jobb lett a leírtaktól. Elbizonytalanított sok mindenben, de talán jó értelemben. Egy apró döntésen mennyi minden is múlik. Mit választunk? A biztost, vagy a bizonytalant? Szerencsére nem látjuk előre a jövőt. Ez a szép az ember életében.

Kedves Lionel Shriver!

Örömmel beszélgetnék Önnel életről, kapcsolatokról, családról, barátokról, a munkáról, vagy amúgy bármiről, amiről Ön szívesen ír a továbbiakban. A soron következő kötetét-  akár csak az eddigieket - az elsők között fogom olvasni.

Tisztelettel:

Ádám

A bejegyzés trackback címe:

https://adamolvas.blog.hu/api/trackback/id/tr466794529

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

H. Amadea 2014.10.15. 12:13:43

Szerintem annyira nem félelmetes Irina döntése (azért írom így, mert minden ember hozhat olyan döntést, amely egyértelműen rossz irányba viszi el a további életét), pont az benne a jó, hogy nem lehet egyértelműen eldönteni, hogy melyik választása volt a legjobb számára.
SPOILER SPOILER SPOILER
Egyébként nemrég mondta egy barátom, ill. kettő is, hogy nem lehet tkp. eldönteni, hogy Irina melyik férfit választotta. Átfutottam az utolsó fejezetet, és tényleg, nincs egyértelmű utalás vagy kijelentés benne... Shriver megint elgondolkodtató könyvet hozott össze.

Makranczos 2014.10.15. 12:27:04

@H. Amadea: SPOILER SPOILER
Nem is a döntés a félelmetes, hanem, hogy mindkét esetben végül is rosszul alakult az élete :)
süti beállítások módosítása