"Lelke van itt minden könyvnek, minden kötetnek, amit látsz. Ott él bennük az írójuk lelke, és mindenkié, aki valaha is olvasta, élt, vagy álmodott velük."

READING IS SEXY

READING IS SEXY

John Steinbeck - Egerek és emberek

2010. augusztus 02. - Makranczos

A Moly-on bukkantam Steinbeck regényére, melynek meglepő címe csak nem hagyott nyugodni, és meg akartam tudni, mit is rejthet ez a meglepő párhuzam egerek és emberek között.

George eszes, alacsony, Lennie pedig egy valódi óriás, aki nehézfejű, gyermeteglelkű. A két barátnak van egy közös álma, méghozzá egy saját farm, önmaguk ellátása. Ennek érdekében Kalifornia kietlen síkságán új munkahelyükre sietnek, ahol pénzt, és ennek köszönhetően új életet remélnek. George-nak minden percben észnél kell lennie, hogy nehogy Lennie együgyüsége eltiporja közös terveiket.

A maga 100 oldalas terjedelméhez képest meglepően sokrétű, és sokatmondó. Más könyvek talán 1000 oldalon sem szólnak ennyi emberi érzésről. Talán a mű legfőbb motívuma a barátság, és a remény. Barátság olyan időkben, amikor mindenki csak magára számíthat, egyedül talán többre képes. Remény pedig ott, és úgy, hogy racionálisan átgondolva nincs is. Két rész van a könyvben, ami számomra a legszomorúbb, mégpedig Candy és az öreg kutyája, valamint a meglepő, tragikus végkifejlet. Ha valaki olvassa, talán még párhuzamot is talál a két esemény között.

Magányos, elnyomott emberek, kiüresedett táj és érzelmek, megragadó álmok, és elszalasztott esélyek története az Egerek és emberek.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://adamolvas.blog.hu/api/trackback/id/tr92194467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása