"Lelke van itt minden könyvnek, minden kötetnek, amit látsz. Ott él bennük az írójuk lelke, és mindenkié, aki valaha is olvasta, élt, vagy álmodott velük."

READING IS SEXY

READING IS SEXY

Philip Roth - A Portnoy-kór

2015. június 26. - Makranczos

Roth-tal eddig kétszer próbálkoztam, elsőre nagyon jól sikerült, másodikra kevésbé alakult jól a találka. Mindenki megér egy utolsó, harmadik lehetőséget, úgyhogy belevágtam a mindent eldöntő A Portnoy-kórba.

„Éjjel és nappal, munkahelyen és utcán harminchárom éves, de ma is úgy jár-kel a városban, hogy kocsányon lóg a szeme. Kész csoda, hogy egy taxi még nem lapította palacsintává, ahogy délidőben átkel Manhattan főútvonalain. Harminchárom éves, de ha egy lány keresztbe teszi a lábát a metró szemközti ülésén, ma is fixírozni kezdi!` Így vall magáról Alexander Portnoy, ez volna az ő gyógyíthatatlan betegsége, a Portnoy-kór. A főhős azonban egyszersmind kívülről is látja magát, és rendkívül szórakoztató módon, finom öniróniával ecseteli beteges megszállottságát.

covers_319906.jpgOké, már az elején le kell írnom, hogy bizony Philip Roth a mérleg pozitív oldalára fordult át a szemembe. Azt is hozzá kell azonban tennem, hogy még mindig nem teljesen tökéletes a kapcsolatunk.

Már a leírásból tudtam, hogy ezt egyfajta "énregényként" fogom olvasni, megpróbálva benne elhelyezni benne saját egyszerű személyem. Hát hamar kiderült, könnyen azonosulok Alexanderrel. A maga önmarcangoló, szexista, vagy inkább függő módján egy rendkívül emberi alkatot ismertem meg. Igen, nem tagadom, rohadtul nem tudom átérezni a zsidó lét, a diaszpóra lét és a furcsa, elnyomó, követelőző szülő-gyermek viszony árnyoldalait, azonban az olvasó mégsem egy szánni való szerencsétlent, hanem egy önmagán jót derülő, a megoldást folyton kereső, a kiutat a szexben és főleg a sikszékkel kialakított szexben megtaláló férfit lát. Az akár hatásvadászat gusztustalanságnak tűnő dolgok (örökös maszturbálás, mindent megdugás) egyáltalán nem zavaróak, az írói szabadság tökéletes lenyomatai, amelyek segítik érzékeltetni a Portnoy-kór minden lényegi elemét.

Persze, erkölcscsősz barátaink újfent károghatnak, hogy ez a könyv is a beteg-liberális-hanyatló nyugat ópiuma, ne adj Isten még egy jót zsidózni is lehet rajta, azonban kit is érdekel, amikor marha jól szórakozom, remélem Alexanderrel együtt. A szórakozást ne úgy értsük, hogy jókat derülünk a könyvön, inkább úgy, hogy betekintést nyerünk egy freudi személy agyába. Pszichológiai regény A Portnoy-kór, lelkünk legaljára próbál leásni, és milyen jól is teszi.

Több ilyet szeretnénk olvasni. Alexander, én drukkolok, hogy meggyógyulj, már ha valójában beteg vagy!?

A bejegyzés trackback címe:

https://adamolvas.blog.hu/api/trackback/id/tr197574524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása