"Lelke van itt minden könyvnek, minden kötetnek, amit látsz. Ott él bennük az írójuk lelke, és mindenkié, aki valaha is olvasta, élt, vagy álmodott velük."

READING IS SEXY

READING IS SEXY

Tom Rob Smith - A tanya

2014. december 31. - Makranczos

tanya.jpgAz idei év utolsó bejegyzése, folytatva az előzőeket, egy nem túl könnyed regényt tartogat. Már a leírásból, és a borítóból arra következtettem, hogy ez bizony nem lesz leányálom, de azt a fajta elborult történetet, amit végül kaptam, mindenkinek olvasnia kell. 

„Ha nem vagy hajlandó hinni nekem, akkor többé nem vagy a fiam…" 
Daniel abban a hitben élt, hogy a szülei békés nyugdíjas életüket élik egy távoli tanyán Svédországban, anyja szülőhazájában. Ám egyetlen telefonhívással minden megváltozik. Az anyád… Nincs jól, mondja neki az apja. Képzelődik – borzasztó, iszonyatos dolgokat. Olyannyira, hogy elmegyógyintézetbe utalták. Mielőtt Daniel felszállhatna egy Svédországba tartó gépre, az anyja hívja fel: Minden, amit az az ember mondott, hazugság. Nem vagyok őrült… Nem orvosra van szükségem. Hanem a rendőrségre… Találkozzunk a Heathrow-n. Daniel egyszeriben két tűz közé szorul – kinek higgyen, kiben bízzon? Akaratlanul is az édesanyja bírája és esküdtszéke lesz. Egy borzalmas bűnténnyel, az édesapját is kompromittáló összeesküvéssel szembesülve Daniel kénytelen maga megvizsgálni a bizonyítékokat, és azok alapján eldönteni: ki mond igazat? Ráadásul neki is megvannak a maga titkai, amelyeket már túl régóta rejteget…

A történetleírásból sejtettem, hogy egy nagyszabású összeesküvés-elmélet tanúja leszek. Már az alapvetés is kellőképpen elborult, ugyanis egyáltalán nem tipikus, hogy az addig boldognak tűnő családban a szerencsétlen gyereket hirtelen felhívják, hogy anyukád elmebeteg, apukád meg lehet, hogy bűnöző. Ez a szituáció főleg a hozzám hasonlóknak lehet nehéz, ugyanis szerény személyem is kiegyensúlyozott, boldog szülőket tudhat magáénak. A történet nagy kérdése persze az, hogy kinek is fog hinni Daniel?

Már a 44. gyermek olvasásakor feltűnt, hogy a fiatal Smith milyen jó is a történetvezetésben, azonban A tanya még arra is rátesz egy lapáttal, ugyanis egy percig nem hagyja lankadni a figyelmet, az anya beszámolója pont annyira hiteles, és elborzasztó, hogy akaratlanul is hinni akartam neki. Nagy piros pont, hogy a végéig fogalmam sem volt róla, hogy mi is lesz a végkifejlet. Az apát, nagyon okosan csak az anyán keresztül ismerjük meg, megágyazva ezzel a felemelő végkifejletnek. A történet többi szereplője csak indikátora az anya félelmének.

A legjobb a könyvben, hogy az olvasó nem akarja bele képzelni magát Daniel helyébe. Komolyan nem tudnék dönteni, hogy elhiggyem-e amit hallok, vagy inkább mielőbb kérdezzem meg a másik felet is. Daniel minden esetre ügyesen lavírozik a szülei között.

Folyamatosan az járt a fejemben, hogy ez az angol-svéd szülők író gyermeke megmutatta, milyen is egy jó skandináv thriller. Nem krimi ez kérem szépen, hanem kőkemény lélektani thriller. Mikor fény derült az igazságra, és a valódi eseménysorra, semmi másra nem tudtam gondolni, mint hogy ez egy nagyon beteg, és nagyon kemény történet. Még véletlenül sem fogok spoilerezni, de bizton állíthatom, hogy a szülő-gyermek viszony alapjaiban kérdőjeleződik meg az olvasottak hatására, és újfent rádöbbentem, hogy az ember a legaljasabb állat a világon.

Tom Rob Smith Úr, csak így tovább. A betegséget lehet még fokozni, a kérdés csak az, hogy a szereplők, vagy az olvasó kerül pszichiátriára. Hajrá! 

A bejegyzés trackback címe:

https://adamolvas.blog.hu/api/trackback/id/tr527025155

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása