"Lelke van itt minden könyvnek, minden kötetnek, amit látsz. Ott él bennük az írójuk lelke, és mindenkié, aki valaha is olvasta, élt, vagy álmodott velük."

READING IS SEXY

READING IS SEXY

Robert Merle - A sziget

2010. február 17. - Makranczos

A Bounty angol hajón a XVIII. században (különböző okok miatt) lázadás tört ki, ennek következtében a kapitányt és a legénység néhány tagját egy kisebb csónakba rakták, és az óceánon elengedték. Ezt követően a kapitánnyá avanzsált első tiszt vezetésével Tahiti szigetén összegyűjtve néhány bennszülöttet, és könnyűvérű nőt, egy lakatlan szigetre menekültek a brit bíróság elől. Az eseményekre kb. 20 év múlva derült fény, méghozzá a szigeten történteket egyedül túlélő fehér tiszt visszaemlékezéseiből.

Ez a valós történelmi esemény adott alapot Merle nagyszabású regényéhez. A lázadást kivéve azonban a könyvben minden csak fikció. A tahitiak és az angolok kezdetben jól kijönnek egymással, próbálva megalkotni a földi paradicsomot, ahol életük végéig maradniuk kell. Az író tökéletesen ábrázolja a kultúrák különbözőségét, a faji felsőbbrendűséget, és az előítéletek abszurd kialakulását. Merlének ismét sikerült felháborítania és ezzel együtt pesszimistábbá tennie az emberi természettel kapcsolatban. Olvasás közben ismét próbáltam magamra erőltetni, hogy ez mind csak mese. De rá kell jönni, hogy súlyos igazságok vannak megfogalmazva. Az a fajta mű, amelytől az ember elhatárolódik, nem érzi magáénak. Azonban a való életben a legtöbben pontosan ugyanígy viselkedtek volna.

A mű egyedüli hibájának talán csak a terjedelmét rónám fel. Egyszerűen túlnyújtottnak, hosszúnak éreztem. Azoknak ajánlanám akiket érdekel, hogy alakulnak ki rendkívül egyszerűen háborúk; mivé fajulhat az intolerancia; mit eredményez  a kisebbség elnyomása a többség által. Nem egyszerű olvasmány, de kifizetődő.

A bejegyzés trackback címe:

https://adamolvas.blog.hu/api/trackback/id/tr181767403

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása