"Lelke van itt minden könyvnek, minden kötetnek, amit látsz. Ott él bennük az írójuk lelke, és mindenkié, aki valaha is olvasta, élt, vagy álmodott velük."

READING IS SEXY

READING IS SEXY

Margaret Mazzantini - Újjászületés

2015. április 28. - Makranczos

Volt egy időszaka a Cartaphilus Kiadónak, amikor szinte minden új megjelenése érdekelt, szép, találó borítókat alkottak, érdekes, figyelemfelkeltő könyveket adtak ki. Jelen könyv 2012-ben jelent meg magyarul, nagyjából akkor, amikor még aktívak voltak, és nagyjából azóta terveztem beszerezni. Tavaly karácsonykor sikerült ajándékba megkapnom, és egészen idén márciusig sikerült várnom vele. A kronológiából annyi kiderül, hogy több, mint egy hónapig olvastam, amelynek vannak a könyvtől független okai, de sajnos az írónő sem mindig segített hozzá a könnyebb haladáshoz. Na de ne rohanjak annyira előre.

Lírai és felzaklató történelmi krónika, egy emésztő, szenvedélyes szerelem históriája, és egy még emésztőbb, nehezen beteljesülő vágy, a gyermek utáni sóvárgás megindítóan szép története. Váratlan telefonhívással indul a regény: több mint másfél évtized után a vonal végén Gojko, a hajdani bosnyák barát, költő és életművész szólal meg. Arra kéri Gemmát, a Rómában élő szerkesztőnőt, hogy térjen vissza Szarajevóba, ahol egykor Gemma, férje, a fotográfus Diego és ő elválaszthatatlan barátok voltak a törékeny béke napjaiban és a háború poklában. A meghívás apropója egy fotókiállítás, ahol a háború áldozatául esett Diego képeit mutatják be. Anya és fia, az ízig-vérig római kamasz – aki sohasem ismerhette meg apját – repülőre ül, hogy szembesüljön egy öldöklő háború sújtotta város kísérteteivel és saját múltjával.

covers_217511.jpgEléggé szélsőséges a viszonyom ezzel a könyvvel. Pont annyi mindent utáltam benne, mint amennyi sok más dolog lenyűgözött.

Már az első oldalakkor eltökéltem, hogy el akarok jutni Szarajevóba, annyira tökéletesen átadódott a város hangulata, illatai, az emberek. Modern kori háborús történelmünk egyik mementója, nem is átallottam több újság és archív felvételt megnézni a háborúról, és az ott történt iszonyatról. A délszláv háborúval is úgy vagyok, hogy az agyam tiltakozik az ellen, hogy ilyen megtörténhetett. Szégyenteljes az emberi történelem, ez kétségtelen. Az Újjászületés tökéletesen mutatja be a háborús hétköznapokat, benne az egyéni, és kollektív szenvedéseket.

A hitelessége mellett a másik nagy erőssége a műnek, a karakterábrázolás. Kevés főbb szereplőt mozgat, ők azonban valódi hús-vér emberek, hibáikkal, gyengeségeikkel együtt. Oké, nem titkolom tovább, Gemma értékrendje, világlátása áll tőlem a legmesszebb, az ő érzelemvilága, motivációi messze meghaladták az ingerküszöbömet. Sajnálatos, hogy egy tipikus nőknek szánt könyvnek kell utólag titulálnom az Újjászületést, de egyszerűen, amit Gemma megtesz, gondol a gyermekvállalásról(ért), fiú aggyal szerintem feldolgozhatatlan. Többet nem is szeretnék erről a részről írni, annyira gender specifikus problémát feszegetnék. Diego egy kellőképpen fura művészlélek, akit a háború talán a legjobban megváltoztat. Gojko pedig az Gojko, imádtam minden egyes mondatát!

Ami még a negatívumokhoz tartozik, hogy bizony nagyon lassan halad a történet előre. Előfordult, hogy napokat is kihagytam egy-egy fejezet között, annyira nem tudott lekötni. Az ellenérzésem a tempót illetően az utolsó oldalakra elsikkadt, ugyanis olyan megdöbbentő titokra derül fény, ami még az én kicsi, érzéketlen lelkemet is meghatotta.

Valamiért nem tudom mindenkinek ajánlani a könyvet. Nagyon értékes háborús, érzelmi tablónak gondolom, azonban valami még sem volt az igazi. Talán velem van a baj, az értékrendemmel, a lelki sivárságommal. Nem tudom hova tenni. 

A bejegyzés trackback címe:

https://adamolvas.blog.hu/api/trackback/id/tr297404922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása