"Lelke van itt minden könyvnek, minden kötetnek, amit látsz. Ott él bennük az írójuk lelke, és mindenkié, aki valaha is olvasta, élt, vagy álmodott velük."

READING IS SEXY

READING IS SEXY

Blake Crouch - Wayward Pines (Wayward Pines-trilógia 1.)

2015. március 02. - Makranczos

Jó marketinggel nekem tényleg sok mindent el lehet adni. Annyira titokzatos volt ennek a könyvnek a sztorija, meg a borítója, meg hogy neves sztárokkal sorozat készül belőle, hogy már vonultam is a kasszához. Azt bezzeg nem reklámozták, hogy egyszerre legalább 4 könyvet vettem.

Ethan Burke különleges ügynök világos küldetéssel érkezik az idahói Wayward Pines-ba: meg kell találnia és haza kell juttatnia két társát, akik egy hónappal korábban tűntek el az idilli kisvárosban. Mielőtt azonban felvehetné a kapcsolatot a helyi erőkkel, baleset áldozata lesz. Kórházban tér magához, igazolvány, mobiltelefon és aktatáska nélkül. S bár a személyzet nagyon kedves vele, őt mégis nyugtalanítja valami.

Ahogy telnek a napok, Ethan nyomozása egyre több kérdést vet fel. Miért nem tudja felhívni a feleségét és a fiát? Miért nem hiszik el a helyiek, hogy ő különleges ügynök? S mi célt szolgál a várost körülvevő elektromos kerítés? A lakosokat akarják bent tartani vele? Vagy valami mást odakint? Nyomozásának végére Ethan szörnyű dolgokra döbben rá: talán soha nem jut ki élve Wayward Pines-ból, mert ő már nem ugyanaz az ember, aki egykoron volt.

 covers_333765.jpgRitkán van könyv olvasatán deja vu érzésem, Crouch trilógiájának bevezető köteténél azonban csak úgy forgott az agyam, hogy mindezt hol is láthattam, olvashattam. Sajnos még a konkrét filmek, sorozatok, könyvek említése is spoiler veszélyes lenne, úgyhogy maradjunk annyiban, hogy tisztes olló munka áll a Wayward Pines kidolgozása mögött. Olyan mix ez a könyv, mint amikor összeöntesz sok jó italt, de a végeredmény mégis jó lesz! :)

Ez a jóság főként a filmszerű cselekménysornak köszönhető, Crouch ugyanis mintha egy már kész mozgóképet ültetett volna át prózába. A karakterek is sajnos egy jobb minőségű filmsorozat szintjén mozognak, remélhetőleg a további két részben legalább minimálisabban el tudunk mélyülni bennük.

A könyv nagy erénye, hogy nem akartam letenni;egészen a végső válaszig faltam a lapokat, majd a nagy meglepetést követően lelassultam, és próbáltam minden kockát a helyére illeszteni. A végső megoldás (sic!) kellőképpen nyakatekert, a teljes logikátlanság határán mozog, de valahogy a szerző mert annyira nagyot álmodni, hogy valójában tetszett.

Nem kérdés, hogy a másik kettő folytatást is el fogom olvasni, főként azért, hogy lássam az esetleges karakterfejlődéseket, valamint, hogy be mer-e vállalni Crouch további őrültséget, face palmot, vagy bármi olyat, ami legalább annyira beteg, mint Wayward Pines maga.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://adamolvas.blog.hu/api/trackback/id/tr77227883

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása