"Lelke van itt minden könyvnek, minden kötetnek, amit látsz. Ott él bennük az írójuk lelke, és mindenkié, aki valaha is olvasta, élt, vagy álmodott velük."

READING IS SEXY

READING IS SEXY

Stephen King - Mr. Mercedes

2015. január 16. - Makranczos

1892302_5.jpgAz egyik legkedvesebb karácsonyi ajándékom, amelyet nem is hagytam sokáig a fa alatt heverni. Igazából nem akartam magam túlzottan beleélni, hogy mennyire is lesz vajon jó a King-től kevésbé megszokott krimi, de titkon bíztam benne, hogy nem fogok csalódni. Igazam is lett.

"Egy pangó közép-nyugati kisvárosban, a fagyos kora hajnali órákban munkanélküliek százai állnak sorban az állásközvetítő előtt. Egyszer csak egy magányos sofőr a tömegbe hajt egy lopott Mercedesszel, visszatolat, majd újra gázol, aztán elmenekül a helyszínről, nyolc halottat és tizenöt sérültet hagyva maga után. Brady Hartfield alkoholista anyjával él a szülői házban. Vágyik a mámorra, amit a Mercedes volánja mögött, a halálosztó szerepében érzett, ezért újabb, még ördögibb merényletre készül. Bill Hodges, a nyugdíjas zsaru azonban újra aktiválja magát, hogy meghiúsítsa az immár ezrek életét fenyegető, őrült tervet, és innentől hajmeresztően izgalmas versenyfutás kezdődik az idővel… King legújabb regényében a klasszikus receptet követve jó és gonosz küzdelmét állítja elénk, s közben félelmetes bepillantást nyújt egy megszállott, gyilkos elme működésébe."

Az valójában nem volt kérdés, hogy King és a krimi párosítás tetszeni fog, maximum a mértéken lehetett dilemmáznom. Alapos karakterábrázolással, jó alapsztorival, gyilkossággal, és egy közepes csavarral a végén engem, mint krimi-fanatikust már meg is lehet venni.

Nos, Brady és Bill karaktere teljesen vállalható. Magam előtt láttam a kis szemétládát, Bill pedig nagyon jó arc a maga elhízott, vén, tapasztalt kecske módján. A mellékszereplők motivációi is teljesen átjöttek, persze ehhez kellett az is, hogy King könnyen tipizálható, szerethető karaktereket ábrázolt, legyen szó csinos középkorú hölgyről, vagy a "szomszéd" fekete srácról, aki ért a számítógépekhez.

Az alapsztori szerint ugye adott egy meglepő gyilkosság, valamint egy rehabilitált rendőr, aki magánnyomozásba kezd, hogy a bejezetlen ügyét megoldja. Annyi plusz adalékanyag van a történetben, hogy időnként belebújunk Brady agyába, ahol beleélhetjük magunkat egy őrült világába.

Gyilkosságot ugyebár kapunk a történet elején, utána pedig sokat kell várni a következőre, ami szerencsére kellőképpen beteg, és meglepő, de a könyv csúcspontja csak az után következik. Nem, nincs a történet végén csavar, hanem azt megelőzően kap az olvasó egy gyomrost, amikor is előbújik King-ből a mester, és félre dobva a kliséket, meglepő fordulattal gyorsítja fel az eseményeket. Ettől a ponttól kezdve jó könyv csak igazán a Mr. Mercedes. A motivációk kiteljesednek, és beindul a valódi macska-egér játék.

Már a Joyland-nél éreztem, hogy bizony kezd megöregedni az író, ami szinte jót tesz a köteteinek. Az újabb regények mások, össze sem lehet hasonlítani őket egy Állattemetővel, de mégis maradt bennük valami esszencia az életpályából. King talán olyan lehet a való életben, mint Bill Hodges, a nyugalmazott rendőr, aki azért ha kell, simán felveszi a pisztolyt, és odateszi magát.

Egyszerűen nem tudtam a Mr. Mercedest, mint krimit értékelni, akárhogy is hard-boiled kategóriába sorolta az író, nekem inkább csak egy újabb nagyon jó King könyv marad.

Ui.: Ha valamit megbántam tavaly, az a Mr. Mercedeses találkozó kimaradása volt, ugyanis imádnám azt a bizonyos kék esernyőt otthon látni.

Ui.2 : Örömmel vettem, hogy a könyv kemény borítóval jelent meg, bár remélem, nem csak a várható profit okán, ugyanis a szöveg betűméretéből, és az így kapott oldalszámból a korábbi megoldásban maximum 200 oldal jött volna ki.

A bejegyzés trackback címe:

https://adamolvas.blog.hu/api/trackback/id/tr757079091

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása