"Lelke van itt minden könyvnek, minden kötetnek, amit látsz. Ott él bennük az írójuk lelke, és mindenkié, aki valaha is olvasta, élt, vagy álmodott velük."

READING IS SEXY

READING IS SEXY

Puzsér Róbert-Eötvös Gábor-Trencsényi András - Szélsőközép - a könyv

Bejegyzés alcíme...

2013. február 06. - Makranczos

puzsér.jpgHa így folytatódik, lassan nekem olvasnom és írnom sem kell többet! :) Köszönöm újfent!

Könyvkritika egy kritikus könyvről.

A Puzsér Róbert (PR) fémjelezte Szélsőközép (társszerők: Eötvös Gábor, Trencsényi András, Magyar Dávid) úgy szórakoztat frenetikusan, hogy közben az arcodba törli a lábát alpáriságával.
PR személyes kedvencem, ha kritikáról van szó, bár megismerése elsősorban a filmek szeretetén át csordogált életembe, amikor is még a megboldogult Radio Cafén vezette a nagyszerű Hét Mesterlövésze című filmajánló műsort. Ebben, a péniszek ábrázolása által gazdagon tarkított könyvben más oldalát ismerhettem meg. A világot veszi górcső alá, szinte mindenbe belerúg, amibe lehet – és talán néha abba is amibe nem(kellene). Sokszor esik a ló sárosabbik oldalára, de ő már csak ilyen. Nincsenek a fejében árnyalatok, csak fekete és fehér. Aki szereti, ilyennek szereti, aki pedig eddig kifutott a szobából sörért, amikor a megasztárban megjelent a feje, az ...mondhatnám, hogy ezután sem fogja szeretni, de talán inkább azt mondom, hogy úgysem olvas. Puzsér Robi könyveket biztosan nem. Nem kell mindennel egyet érteni amiről véleményét nyilvánítja (én sem tenném, sőt!), de érdemes odafigyelni rá, mert új világot csak romokból lehet építeni.
Súlyos mondanivalói közé ágyazva sokszor könnyed, könnyeket szemembe csaló szörnyen vicces cikkek tobzódnak a könyben.

Érdemes megemlíteni még, hogy a szerzemény egyedülálló abban a tekintetben is, hogy minden oldal külön kortárs grafikai-festészeti alkotás, amely szorosan fűződik az éppen aktuálisan pellengérre állított témához, társadalmi problémához (és az a rengeteg fütyi ábrázolás!). Ez – azaz a képek- néha már-már zavaróak is, lévén sokszor a szöveg úgy van beágyazva a festménybe, hogy az az olvashatóság rovására megy, és ez, Robit idézve: "elég hitvány!" Ha már a rossz pontok: 5000 Ft-ba nem fért volna bele egy kemény borító?? Az egésznek így elég újság érzete van, még a 125 oldalas terjedelemmel együtt is. Az embernek vigyáznia kell, hogy ne egy salátát tegyen vissza a polcra olvasás után. Táskában hordás, buszon olvasás felejtős!

Mindent összevetve; annak aki hozzám hasonlóan él-hal az ilyenfajta mélyreható kritikus szemléletért, alapmű. Aki avatatlanul venné a kezébe a könyvet, annak pedig valószínűleg már az ötödik oldal körül ki fog fordulni a kacsójából!

A bejegyzés trackback címe:

https://adamolvas.blog.hu/api/trackback/id/tr355065394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása