"Lelke van itt minden könyvnek, minden kötetnek, amit látsz. Ott él bennük az írójuk lelke, és mindenkié, aki valaha is olvasta, élt, vagy álmodott velük."

READING IS SEXY

READING IS SEXY

Raymond Carver - Kezdők

2012. április 24. - IvanDaniel

Ádám barátom pár hete parafrázis-szerűen elmesélt Raymond Carver – Katedrális c. művéből egy-két novellát. Rögtön tudtam, hogy szükségem van az író könyvére, és ha a Katedrálist nem is, de a Kezdőket még aznap beszereztem.

A Carver prózai életműsorozat első kötetének szánt mű óriási hatást gyakorolt rám, nem tudom megmondani pontosan miért, talán a nyerssége, az őszintesége, az egyszerűsége, a velőssége, a minimalista stílusa, egyszóval az a ”szerzői eszközrendszer”, amivel zsigerekig hatol egy-egy novellában…

Az elbeszélő által megjelenített emberek sokszor csak stilizált alakként vannak jelen, nincsenek aprólékos, részletes személy-, tájleírások, illetve ha vannak is, azok többnyire csupán a késleltetés, az izgalomfokozás eszközeként hatnak. Szinte minden egyes novellában visszatérő elem az ital (ami kicsit bosszantó, mert a szereplők szinte mindig be vannak állva…), valamint az önreflexió hiánya. A szereplők legtöbbször nem értik, nem tudják mi történik velük, ha meg is értik, nem tudnak rá megfelelően reflektálni.

A korábbi poszt alapján én is vállalkozom pár kedvenc írás felsorolására, nekem leginkább - a Filagória, a Futó viszony, a Jól jön ilyenkor az a pár falat, valamint a Csak beszólok a csajoknak, hogy elhúzunk – tetszettek. A Filagória egy házaspár kiégett kapcsolatát, és az elhidegülés okának meg nem értését fogalmazza meg. A Futó viszonyban egy férfi meséli el apjának a takarítónőjükkel kezdődő kapcsolatát, illetve annak tragédiáját. A Jól jön ilyenkor az a pár falat, egy fiatal pár belső tusáját írja le, gyermekük kórházba kerülését követően. A Csak beszólok a csajoknak, hogy elhúzunk, két jó barát kapcsolatáról, illetőleg egy közös családi találkozás keretei között történő kiruccanás ”kalamajkájáról” szól.

A továbbiakban szinte biztos, hogy Carver másik két, a Magvető által kiadott művét is el fogom olvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://adamolvas.blog.hu/api/trackback/id/tr894471804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása