"Lelke van itt minden könyvnek, minden kötetnek, amit látsz. Ott él bennük az írójuk lelke, és mindenkié, aki valaha is olvasta, élt, vagy álmodott velük."

READING IS SEXY

READING IS SEXY

Raymond Carver - Katedrális

2012. április 08. - Makranczos

A családom jó barátjával mindig megbeszéljük az éppen aktuális olvasmányainkat, bátran ajánlunk egymásnak, és persze amikor különböző alkalmakkor ajándékozunk, nem meglepő, hogy egyből a könyvekhez nyúlunk. Így kaptam meg tőle Carver Katedrálisát.

A fülszövegben szereplő "mocskos realizmus" irányzat képviselőjeként már éreztem, hogy az eddigi olvasmányaimtól eltérő világot tár elém a szerző. Belekezdve a rövidebb-hosszabb novellákba ez az érzés csak erősödött bennem, eleinte nem is sejtve, mennyire elevenembe fog találni ez a fajta irodalom.

A kötetben szereplő novellák mindegyike az átlagemberek poklát és lelki sivárságát  egy-egy esemény körül mutatja be, szenvtelenül, a minimalizmus legszebb eszközeivel. A történetek témái sajnos annyira hétköznapiak, legyen szó válásról, szülő-gyermek viszonyról, állástalanságról, előítéletekről, önpusztításról, kilátástalanságról, hogy az olvasó ha nem is saját magában, de a környezetében biztosan talál a leírtakra példát. Vannak az életben olyan problémák, élethelyzetek, amelyek nem ismernek földrészeket, határokat, kultúrákat, anyagiakat...

Az én személyes kedvenceim A fülke az Ég a házad ideki, a Láz és A kantár című novellák. A fülkében egy apa akarja meglátogatni a hosszú évek óta nem látott fiát, azonban egy váratlan esemény mindenről megváltoztatja véleményét. Az Ég a házad idekiben a feleség elhagyni készül a férjét, aki értetlenül áll a múltjuk és a jelenük előtt. A Láz egy olyan magára maradt apa megpróbáltatásait mutatja be, aki képtelen elszakadni a megtörténttől, az elmúlttól. A kantár című novella záró bekezdése pedig az egyik legnagyobb és legborzasztóbb igazság, amit valaha olvastam.

Raymond Carver olyan érzéseket, gondolatokat, kínokat tud akár képileg is ábrázolni, amiket a legtöbb ember meg sem tud fogalmazni, még csak gondolatban sem.

Remélem a családi jó baráttal sokáig megmarad a könyvek iránti rajongásunk, és hasonló értékes művekkel gazdagítjuk egymást.

A bejegyzés trackback címe:

https://adamolvas.blog.hu/api/trackback/id/tr314371518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása