"Lelke van itt minden könyvnek, minden kötetnek, amit látsz. Ott él bennük az írójuk lelke, és mindenkié, aki valaha is olvasta, élt, vagy álmodott velük."

READING IS SEXY

READING IS SEXY

Daniel Silva - A Moszad ügynöke Moszkvában

2010. augusztus 23. - Makranczos

Ahogy ígértem, több Silva regény is felkerült a kívánságlistámra. A moszad ügynökének egyenes folytatása lett a nyári unaloműzőm.

Gabriel Allon neves restaurátor, és mellékállásban titkosügynök épp nászútját tölti Olaszországban, mikor idős munkaadója felkeresi. A francia üdülőövezetben megölnek egy orosz újságírót, aki titkos információkkal tudna szolgálni az új orosz oligarchák tevékenységéről. Az izraeli kémnek Moszkvába kell utaznia, és kideríteni, mire készül Ivan Harkov, a volt KGB-ügynök, iparmágnás, milliárdos, és fegyverkereskedő. Allonnnak elemi érdeke, hogy az Al-Kaida ne tudjon fegyverekhez jutni, azonban ehhez neki is a "moszkvai szabályok" szerint kell játszani.

Ami miatt az előző Allon regényt szerettem, itt most fakulni látszik. Talán túl sokat vártam. Sajnos ami az előző részben a terrorizmus témaköre volt, itt most Oroszországnak kellett volna lennie. Sajnos csak elejtett részleteket tudunk meg az egykori keleti nagyhatalomról. Ahogy korábban 200 százalékon pörögött az akció, itt most olyan 70 csak. Ami miatt mégis szerethető, az a rendkívül intelligens összeesküvés, és végrehajtás. Tervezés-szervezés alapján csillagos ötös. Jóleső érzés a korábbi szereplőket újraolvasni, azonban mit sem változott a kétdimenziós egyéniségük. Kevés új szereplő van, és a többiek is mintha ugyanolyanok lennének, kivéve talán Allont és Samront.

Igazán volt potenciál a témában is. Egy új hidegháború víziója, esetleg a harmadik világ felfegyverzésének története. Vagy mondjuk tényleges számokkal kimutatni a 90-es évektől likvidált újságírókat, ezáltal bemutatni az orosz demokráciát. Mindegyik érdekes, és szerintem izgalmas téma. Sajnos ezeknek valami leegyszerűsített B kategóriás koktélját kapjuk csak. Panaszkodás helyett bízok inkább benne, hogy Gabriel Allon következő küldetése ütősebb lesz.

Nyári unaloműzőnek tényleg tökéletes szórakozás, aki ettől többet, jobbat, nagyobbat, hosszabbat vár, az messze felejtse el.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://adamolvas.blog.hu/api/trackback/id/tr772240521

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása