"Lelke van itt minden könyvnek, minden kötetnek, amit látsz. Ott él bennük az írójuk lelke, és mindenkié, aki valaha is olvasta, élt, vagy álmodott velük."

READING IS SEXY

READING IS SEXY

Ámosz Oz - Hogyan gyógyítsuk a fanatikust

2010. május 03. - Makranczos

Az idei Könyvfesztivál kapcsán láttam meg a nevét. Aztán utánanézve leltem rá erre a kis 70 oldalas könyvre. Olvashatunk benne két esszét, egy előadást, és egy interjút az íróval. A témái pedig az izraeli-arab, izraeli-palesztin konfliktus, valamint a fanatizmus. 

Izrael leghíresebb írójaként és a Peace Now (Békét most) mozgalom alapítójaként megismerhetjük a közel-keleti konfliktusról kialakult véleményét. Bevallom, sokféle megközelítésből hallottam már az okokat, a múlt és a jelen helyzetét, de eddig talán Oz álláspontjával tudok a legjobban egyetérteni. Izrael és Palesztina a jó és a jó közti háború esete. Nem lehet kategórikusan egyik vagy másik félnek igazat adni. Talán ami a legnagyobb ellenszenvet váltja ki vele szemben, hogy a fanatikusoktól eltérően ő vallásháború helyett egy területvitaként látja a konfliktust. "Kinek a földje?"

Van egy kis ház, ahol az egyik szobában palesztinok, a másikban izraeliek alszanak, és van közös fürdőszoba, nappali. Vagy mint egy társasház. Valahogy így képzeli el a jövőt Oz. Ehhez azonban súlyos kompromisszumokra van szükség. Ennek eléréseképpen meg kell gyógyítani a fanatikusokat. Erre több megoldást is ajánl Oz. A humor erejét, hogy tudjunk magunkon nevetni. Módszer lehet még a másik "elképzelése", vagyis beleélni magunkat az emberek gondolataiban, érzéseibe. Végül valamennyiünk "félsziget-jellegének" felismerése. Vagyis mindenki egyszerre tartozik a kontinenshez, és az óceánhoz. A kontinens jelképezi a családhoz, barátokhoz, nyelvhez, kultúrához stb. való kötöttséget, míg az óceán maga a szabadság.

Erről, és ezeknél szerintem sokkal többről is szólnak az esszék, az interjú, és az előadás. Akit érdekel egy más perspektívából a közel-keleti konfliktus, és szívesen tanulmányozná a fanatikus jellemet, valamint az izraeli lelkületet, nyugodtan szánhat rá egy órácskát az életéből. Szerintem nagyon megéri.

Ui: Nem akarok politizálni, de legszívesebben elküldeném Morvai Krisztinának, és a Jobbik vezetőségének is a könyvet. Kíváncsi lennék a reakciókra.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://adamolvas.blog.hu/api/trackback/id/tr21971646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása