"Lelke van itt minden könyvnek, minden kötetnek, amit látsz. Ott él bennük az írójuk lelke, és mindenkié, aki valaha is olvasta, élt, vagy álmodott velük."

READING IS SEXY

READING IS SEXY

Caleb Carr - A sötétség angyala

2010. január 10. - Makranczos

A halál angyalában megismert Sarah Howard, egy évvel a korábbi felderített gyilkosság után már magánnyomozóként tevékenykedik. Egy napon egy spanyol diplomata felesége látogat el hozzá, hogy segítsen megtalálni az elrabolt kislányát. Mivel az Egyesült Államok és a Spanyol Birodalom közti kapcsolat éppen forrásponthoz ér, Sarah a rendőrség helyett a régi különc csapatához fordul, élükön Laszlo Kreizler elmeorvossal. Hamarosan kiderítik, hogy a kislányt nem politkai céllal tarják fogva, hanem egy ördögi nő "vigyáz rá", aki feltehetően több csecsemőt már megölt. A nőt megtalálni nem tűnik nagy feladatnak, azonban bizonyítékokat találni ellene, és elítéltetni annál inkább.

Ebben a részben a narrátor szerepét Stevie Taggert, az orvos fiatal segédje veszi át. Így más perspektívából láthatjuk a történéseket. Az első 500 oldalban imádtam A halál angyalában megismert felépítést, történetvezetést (új nyomozati technikák behozatala, profilozás), melyet egy kőkemény bírósági drámával folytatott a szerző, teljes csodálatomat kiváltva ezzel. Több fontosabb mellékszereplőt kapunk, ami szintén az előnyére válik a történetnek. Újabb valós történelmi személyek jelennek meg, köztük Clarence Darrow védőügyvéd, és Cady Stanton nőjogi aktivista. 

Összefoglalóan is csak szuperlatívuszokban tudok róla írni. 700 oldalas terjedelmét krimiként sokan túlírtnak gondolják, szerintem pedig akár 1000 oldal is lehetne. Ha nem is jobb A halál angyalánál, de mindenképpen más, több, kiforrottabb. Kevésbé brutális, de annál félelmetesebb. Több a groteszk humor benne.

Caleb Carr a képzeletbeli krimilistámon megelőzte Dennis Lehane-t, ami nálam nem kis szó. Vajon hány évet kell várnom a Kreizler sorozat harmadik darabjára, Az armageddon angyalára?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://adamolvas.blog.hu/api/trackback/id/tr691660694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása