"Lelke van itt minden könyvnek, minden kötetnek, amit látsz. Ott él bennük az írójuk lelke, és mindenkié, aki valaha is olvasta, élt, vagy álmodott velük."

READING IS SEXY

READING IS SEXY

Caleb Carr - A halál angyala

2010. január 03. - Makranczos

Bevallom, Lawrence Block könyve után kicsit vonakodva álltam neki a soron következő karácsonyi ajándékomnak. Caleb Carr nagyterjedelmű "krimijének" első oldala után azonban minden félelmem elszállt, és akkor finoman fogalmazok.

1896 New Yorkjában járunk, amikor is a város híres, hírhedt lélekbúvárát, a magyar származású Laszlo Kreizlert Theodore Roosevelt - akkori rendőrfőnök - felkéri, hogy segítsen egy sorozatgyilkos felderítésében. Azonban mindezt nem hivatalosan, ugyanis a doktor modern felfogását a város hatalmasai nem nézik jó szemmel. Laszlohoz csatlakozik John Schuyler Moore, a New York Times újságírója, Sara Howard, a metropolisz rendőrségének első női alkalmazottja, valamint két nyomozó, az Isaacson testvérpár. A kis nyomozócsoport versenyt fut az idővel, a gyilkossal, és az új ellenségeikkel is.

Na kérem szépen, így kell elmesélni egy történetet. Moore, az újságíró visszaemlékezésével kezdődik, és végig az ő perspektívájából olvassuk a történéseket, hibátlanul. Egyszerűen lehengerlő az akkori város hiteles megjelenítése, de egy percig sem unalmas, még az épületleírások is élvezetesek. A szereplőkről is ugyanez mondható el, mindenki húsvér szereplő, az ember szinte látja maga előtt őket.

A könyv egy testes társadalomkritika is egyben. Az amerikai álom itt korrupció, prostitúció, bűnözés, és minden mocsok tárháza. Mintha az író nem is szeretné hazáját, vagy éppen csak tényleg ennyire valóságos lehetett minden. A korrajz mellett kitűnik az akkor még nem elfogadott nyomozási technikák felbukkanása, mint az ujjlenyomatok és a profilozás. Iszonyúan naturalista a csonkítások leírása, de nem hatásvadász, bár gyengébb lelkületűek annak láthatják.

Számomra a legnagyobb élményt a gyilkos személyiségének leírása okozta, cselekedetei mozgatórugójának megtalálása, és a következtetések levonása. Hannibal Lecter után szabadon. 

Remélem kitűnik, hogy mennyire oda meg vissza vagyok érte, és hamarosan kezdem a folytatását. Mindenkinken ajánlom, aki szeretne egy hibátlanul leírt történetet magáévá tenni, és annak minden percét élvezni.  

A bejegyzés trackback címe:

https://adamolvas.blog.hu/api/trackback/id/tr901640892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása