"Lelke van itt minden könyvnek, minden kötetnek, amit látsz. Ott él bennük az írójuk lelke, és mindenkié, aki valaha is olvasta, élt, vagy álmodott velük."

READING IS SEXY

READING IS SEXY

Don Winslow - Barbár állatok

2010. október 19. - Makranczos

Lassan egy év telt el azóta, hogy olvastam a Drogháborút. Mondanom sem kell, akkor nagyon bejött mind a történet, mind Don Winlow írásmódja. Örömmel láttam, hogy megjelent az új könyve, így gondoltam felelevenítem a közös élményeinket a szerzővel.

Chon és Ben a Dél-kaliforniai drogtermesztés királyai. Ennek megfelelően megvan mindenük: pénz, tengerpart, csajok. Egy nap videoüzenetet kapnak a Baja Kartelltől. Vagy rajtuk keresztül árulják a füvet, vagy, ahogy a felvételen látszik, lefejezik őket. Megpróbálnak egy másik, harmadik utat találni, azonban nyomatékosítás gyanánt a kartell elrabolja O-t, közös barátnőjüket. A fiúk vagy beállnak a hierarchiába, feladva elveiket, vagy fizetnek 20 millió dollárt a lányért. Ben és Chon merész tervet eszel ki, melynek során visszaszerezhetik a lányt, és a pénzük is megmarad. Azonban a tervbe ahogy lenni szokott, hiba csúszik.

Bárki, aki kedvet érez, hogy elolvassa Winslow művét, előbb informálódjon jelenünk mexikói drogháborújáról. Ha ezt megtettük, teljesen más szemmel olvassuk a könyvet. Persze a történet akkor is feszes és laza lesz, a szereplők kellően őrültek, az események abszurdak, mindennek leírása pedig hihetetlenül egyedi és szórakoztató. Az író olyan szavakat, mondatokat használ, mintha ő is körülbelül 20 éves lenne, rendkívül elnyerve ezzel a tetszésemet. Nem csak azért, mert van benne szex, drog, káromkodás meg akció, hanem mert mindez úgy leírva, mintha egy régi barátunk mesélné épp az aktuális élményét, vagyis közel áll hozzánk. 10-15 év múlva talán már nem fog tetszeni ez a fajta irodalom, de jelenleg igen nagyra értékelem.:)

Nem véletlenül írtam, hogy olvassunk utána az amerikai-mexikói eseményeknek. Interneten böngészve és híradót nézve rádöbbenhetünk, hogy ez az úgynevezett szórakoztató irodalom véresen komoly, és igenis megtörtént eseményeket mutat be. Információkkal lát el minket a drogleszámolások hátteréről, a bandaháborúkról, a korrupcióról, a drog ellenes küzdelem nehézségeiről, és kilátástalanságáról. Ha így vesszük a Barbár állatokat, már nem is annyira vicces, és jópofa. Igenis komolyan kell venni, mégha nem is akarja annak beállítani magát.

Én imádtam Winslow regényét. Ami hiba lehet, az maximum a könyv rövid terjedelme, bár ennek kiküszöbölésére már megalkotta ugyebár a Drogháborút, ami tényleg kötelező midenkinek. Ezentúl nem akarok éveket várni az újabb könyveire, amint lehet le kell fordítani és ki kell adni őket. Én biztos az elsők között szerzem be mindet.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://adamolvas.blog.hu/api/trackback/id/tr742384325

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása