"Lelke van itt minden könyvnek, minden kötetnek, amit látsz. Ott él bennük az írójuk lelke, és mindenkié, aki valaha is olvasta, élt, vagy álmodott velük."

READING IS SEXY

READING IS SEXY

Suzanne Collins - Az éhezők viadala

2010. július 22. - Makranczos

Újfent nem tudtam ellenállni az egyik hazai könyvesbolt-hálózat akciójának, így 40% kedvezménnyel nem bírtam otthagyni a könyvet. Lehet előtte informálódnom kellett volna még.

A távoli jövőben Észak-Amerika romjain Panem országa áll. A központ a Kapitólium, amelyen kívül 12 körzet van, melyek között lehetetlen az átjárás. A szegénység, és az életfeltételek körzetszámilag romlanak. Az Éhezők Viadalát évenként megrendezik, melyben minden körzetből kisorsolnak egy 12 és 18 év közötti fiút és egy lányt, akiknek később élet-halál harcot kell egymással vívniuk. Katniss Everdeen húgával és anyukájával él a Tizenkettedik Körzetben. Miután 12 éves testvérét kisorsolják, önként vállalkozik helyette a "versenyre". Túl tudja-e élni a legszegényebb kerületből származó lány a megpróbáltatásokat? Ember tud maradni a mészárlások közepette? Tud-e győzni az Éhezők Viadalán?

Ilyen turmixot még sosem láttam, olvastam. Van itt kéremszépen minden. 1984, Szép új világ, Alkonyat, Survivor (reality-show), Rómeó és Júlia, Legyek ura...és még sorolhatnám. Ezáltal stílusilag is meghatározhatatlan. Sci-fi alapokon nyugvó romantikus-akció-fantasy-horror-kaland.

Na de hazudnék, ha kicsit sem tetszett volna. Pörgős, olvastatja magát, még a szereplők is csak-csak elviselhetőek (főleg Haymitch). Ami tényleg jó, az a leírt környezet, és leginkább a háttérsztori. Kellemes, de leginkább unalmas délutáni szórakozásnak kiváló.

Azonban. Rendben hogy stíluskavalkád van benne, de attól még legalább egyik vagy másik műfaj lehetne mélyebb, ütősebb. Sajnos ez kimaradt. A szereplők annyira furcsák, mintha nem is emberek lennének, kivéve a már említett piás Haymitchet, ő legalább vicces. A legnagyobb baja, hogy érződik, hogy tinilányoknak írták. Egy káromkodás, egy durvább jelenet, egy vérengzés részletes leírása, semmi. Tiszta Alkonyat és MTV feelingje van. Ha valahol az ember életére törnek nem lehet annyival elintézni, hogy jaj, meghalt szegény, és már viszik is a testét repülővel, így már csak 10-en vagyunk. Egyszerűen így nem lehet komolyan venni.

Nem valószínű, hogy a trilógia többi részét elolvasom, maximum, ha csak arról szólnak, hogy bemutatják mondjuk Panem politikai összetételét, esetleg a körzeteket részletezi. Bár attól félek ennél többről fognak mesélni.

Nem véletlen, hogy a borító hátulján egy Stephenie Meyer vélemény van. Tényleg jobban utána kell néznem a kipécézett könyveknek..

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://adamolvas.blog.hu/api/trackback/id/tr322169237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

virgi 2010.07.23. 12:44:49

Most elvetted a kedvem a könyvtől...Lehet halasztgatom még az olvasását.De bent hagyom a várólistámon.
puszi

Makranczos 2010.07.23. 15:37:00

@virgi: Egyszer mindent el lehet olvasni, ugye tudod:)Úgyhogy úgy halasztgasd.pusy

Mirjan 2010.07.26. 19:13:59

szia kedves Blogoló,
ha gondolod küldök pár
kihagyhatatlan 'könyvet.'

m.
süti beállítások módosítása