"Lelke van itt minden könyvnek, minden kötetnek, amit látsz. Ott él bennük az írójuk lelke, és mindenkié, aki valaha is olvasta, élt, vagy álmodott velük."

READING IS SEXY

READING IS SEXY

Stieg Larsson - A tetovált lány

2010. június 29. - Makranczos

Kevés könyvnél tapasztaltam Magyarországon ekkora médiatámogatást. Az egyik vezető kereskedelmi csatorna folyamatosan betelefonálós játékok nyeremenyékent hirdette. Féltem, hogy ezáltal csak egy tucatkrimi, egy nagy átverés lehet a Millennium trilógia. Mire fel a csodálat? Végül beszereztem.

Mikael Blomkvist egy jóhírű gazdasági tényfeltáró újság társtulajdonosa, szerkesztője. Legújabb cikke révén, rágalmazásért elítélik. A lap érdekében háttérbe kell szorulnia. Henrik Vanger 40 éve elvesztette unokahúgát. Egy családi rendezvény alatt tűnik el a 16 éves Harriet. Az agg milliárdosnak jól jön az állását vesztett Mikael, és megbízza, hogy írja meg a Vanger család élettörténetét, valamint próbálja laikusként a 40 éve történt eseményeket megoldani. Lisbeth Salander, egy furcsa, pircingelt, tetovált, csontsovány lány, egy biztonsági cég alkalmazásában azt a feladatot kapja, hogy minden titkát fejtse meg Mikaelnek. Azonban a lányt megismerve rájövünk, hogy senki, és semmi nem maradhat titokban előtte.

Ezt a könyvet vélhetően nekem találták ki. Sokszereplős, több szálon futó cselekmény, folyamatos csavarok, az elején még kis skandináv politika, korrupció, gazdasági bűncselekmények. Mindezen témák mégis olyan jól fúzionálnak a könyv elejétől a végéig, hogy csak kapkodtam a fejem örömömben. Bizonyos dolgok azonban nem hagynak nyugodni. Amilyen sok szereplő van, annyira sablonosak. Vagyis nem, inkább kevésbé jellemzettek. Még a főbb szereplőket is nehéz magamelé képzelnem. A másik kicsit nagyobb probléma, hogy nekem nagyon hihetetlennek tűnt. Vagyis nem élethű. Persze létezhet minimum 50 tagú család, meg 24 éves hacker, meg náci rokonok, meg 40 oldalas tényfeltáró cikk egy gazdasági vezetőről, de így együtt nekem sok volt. A magyar cím valami pocsék. Ha jól tudom az eredeti úgy hangzik, hogy a férfiak, akik gyűlölik a nőket. Na arról már tényleg szól is. Remélem azért trilógia, mert a többi könyvben végre meg is tudunk valamit a "tetovált lányról."

Mindent leszámítva, A tetovált lány nem okozott csalódást. Még a kritikáim ellenére is szórakoztatási faktora a maximumon van. Mégsem csak egy tucatkrimi, ahogy az elején feltételeztem. Heteken, vagy napokon belül kezdem a trilógia második részét.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://adamolvas.blog.hu/api/trackback/id/tr12118248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csenga77 · http://Betuveto.freeblog.hu 2010.06.30. 15:39:36

Nagyon vegyes véleményeket olvastam eddig a könyvről.Talán eddig ezért is maradt ki az olvasásból...most újabb reményt kaptam,hogy nem is olyan rossz,illetve sokan unalmasnak titulálták.

Makranczos 2010.06.30. 18:11:33

Unalmasnak egyáltalán nem az, maximum az eleje, de számomra az is izgi volt, kis politika, gazdaság, újság jellemzése, de szerintem simán fogyasztható formában. Szerintem nem fogod megbánni. Én tuti folytatom a kövi résszel.:)

zakkantanett 2010.08.09. 22:18:06

A svéd gazdasági helyzet, és a sok politikai hajcihő meg ez a sok rokon engem is kiakasztott, de miután leküzdöttem magam rajta egy tökéletes krimi tárult elém. Élveztem nagyon a végére a cselekményt. Az eleje döcögős.
Vár egy kis meglepetés a blogomban (már egy ideje olvaslak bevallom, de eddig még nem mertem egyik postodat sem kommentálni) :) Üdv!

Makranczos 2010.08.10. 08:36:24

@zakkantanett: Melyik a te blogod Anett? A hellokittys? Nyugodtan kommentálj bármit, persze csak ha érdemesnek találod.:)

Makranczos 2010.08.10. 09:01:49

Közben megtaláltam a blogod Anett! Ezúton is köszönöm szépen az elismerést:)
süti beállítások módosítása