"Lelke van itt minden könyvnek, minden kötetnek, amit látsz. Ott él bennük az írójuk lelke, és mindenkié, aki valaha is olvasta, élt, vagy álmodott velük."

READING IS SEXY

READING IS SEXY

Carlos Ruiz Zafón - A mennyország fogságában

2013. február 15. - Makranczos

zafón.jpgTalán engem - aki olvasta A szél árnyéka című korábbi Zafón regényt - lepett meg a legjobban, hogy valójában az író egy négy részes sorozatot írt. Mikor ez a hír tudatosult bennem, bántam, hogy a második rész - az Angyali játszma - kimaradt eddig, és amatőrként a harmadik résszel fogom folytatni ezt a csodálatos történetet. Nem követtem volna el ezt a bűnt, ha A mennyország fogságában főszereplője nem az első részben megismert - és már ott kedvencnek titulált - Fermín lenne. Neki nem tudtam ellenállni.

"Zafón első világsikerű regényének, A szél árnyékának két főhőse, Daniel és Fermín, néhány hónap elteltével újabb kalandokra indul Barcelona utcáin, egy rejtélyes idegen nyomát követve. De az út valójában a múltba vezet. Milyen titkokat rejteget Fermín élete? Mindent tud-e Daniel a családja történetéről? Nem lenne-e jobb, ha bizonyos dolgok örökre rejtve maradnának? Úgy látszik, eljött az idő, hogy megtudjuk az igazságot, és a keserű emlékek felidézése közben fény derül az Angyali játszma című rejtélyes kézirat keletkezésének körülményeire is."

Talán az egyetlen eddig megismert író, aki a szimpla hangulatteremtésével elvarázsol, a történetet akár háttérbe is szoríthatjuk. Zafón imádja Barcelona városát, de máshogy, mint az egyszerű odatévedt turista. Az ő interpretálásában egy misztikus, valódi titkokat rejtő zegzugos város képe rajzolódik ki, amely elrabol, megrészegít. Nem véletlen tehát, hogy a történet szereplői szinte ki sem lépnek Katalónia szívéből, ha mégis, visszatérnek oda.

A történet maga pontosan annyira eklektikus, hogy újfent imádatomat tudom csak kifejezni. Titokzatos rémalak felbukkanása, majd kapunk egy véres, megrázó történetet a háború korabeli Spanyolországról. Olyan szintű börtöndrámát olvashatunk, amely talán a legedzettebb olvasó lelkivilágát is felkavarja. A hatalom elnyomása totális, a kiút szinte lehetetlen. A szabadságvágyat azonban nem lehet megtörni. Megtudjuk Fermín valódi történetét, és küldetését, amely még több szenvedéssel és drámával jár. Főhősünket azonban nem kell félteni.... A történet látványosan félbe lett hagyva, úgyhogy visszaszámolom a napokat a negyedik, sajnos befejező rész megjelenéséig.

Fermín karaktere és stílusa szinte kimászik a lapokról, ő a tökéletes antihős. Imádja a nőket, az életet, a szerelmet, a várost. Mellette a Sempere család tagjai egyszerű statiszták. Van azonban egy szereplő, bizonyos David Martín, aki háttéremberként indul, Zafón által azonban ő lesz az igazi non plus ultra. David monológjai, élettörténete teljes görcsberándulást eredményez. Az utolsó lapokat és egy bizonyos levelet lélegzetvisszafojtva, szinte meghatódva olvastam.

Már A szél árnyékának olvasatakor is kedvet kaptam, A mennyország fogságában azonban lassan megveteti velem a repülőjegyet, hogy felkeressem az Elfeledett Könyvek Temetőjét. Talán ott akarnék élni, dolgozni. :)

Hamarosan pótolom szégyenteljes kihagyásom, és elolvasom az Angyali játszmát.

Köszönöm ezt az élményt Zafón úr!

A bejegyzés trackback címe:

https://adamolvas.blog.hu/api/trackback/id/tr815081512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása