"Lelke van itt minden könyvnek, minden kötetnek, amit látsz. Ott él bennük az írójuk lelke, és mindenkié, aki valaha is olvasta, élt, vagy álmodott velük."

READING IS SEXY

READING IS SEXY

David Mitchell - Felhőatlasz

Bejegyzés alcíme...

2012. december 30. - Makranczos

felhő.jpg6 különböző időben játszodó történet, bravúros stílus, monumentalitás, gyönyörű képi világ. Ezen érzések kerítettek hatalmába a filmadaptáció bemutatójának nézésekor, amiután eltökéltem, hogy nekem kell ez a könyv, és addig bizony nem nézem meg a filmet. Nem bántam meg!

"David Mitchell bravúros felépítésű, virtuóz nyelvezetű művében az összefonódó életek minden időbeli és térbeli határt átlépve hatnak egymásra. A lelkek korokon és kontinenseken át vándorolnak, akár az égbolton átvonuló felhők. De ki irányítja sorsunkat: mi magunk vagy valamilyen külső erő? Képesek vagyunk-e tanulni a múltból, az előző életekből, vagy az emberiség újra és újra elköveti ugyanazokat a hibákat?"

A történetek és az írásmód. Azért ezzel kezdeném az értékelésemet, mert talán ebből a szempontból alkotott maradandót Mitchell. Az első történet a XIX. században században játszódik főként egy hajón, majd ugrunk az 1930-es évek Belgiumába, ezt követően 1975 Amerikájában találjuk magunkat, végül napjaink Angliájába csöppenünk. Dehogyis ér itt véget, Szonmi története 2144-ben játszódik, végezetül 2321-ben megláthatjuk, mivé is lett az emberiség. Azt el is felejtettem említeni, hogy a történetek félbemaradnak, majd miután a könyv közepén lévő eseményeket teljes egészében elolvashattuk, úgy fejeződnek be az azt megelőző történetek is. Mint amikor egy piramis egyik végéről elindulunk felfelé, és a másik oldalon lefelé. :)

A különböző korokhoz más és más írásmódot társít a szerző, és bevallom, az elején kicsit nehezen bírkóztam meg a régies szavakkal, kifejezésekkel, barokkos körmondatokkal, de ahogy halandunk egyre közelebb jelenünkhöz, érthetőbbé, pörgősebbé, és sok esetben üresebbé is (mint a valóságban) válnak a mondatok. Na ez az igazi stílusbravúr. Minden tiszteletem a szerzőjé. A jövőben játszodó történetek esetében éreztem azt, hogy igen, szerintem így fognak beszélni utánunk. :)

Végül régi vesszőparipámról, a stílusok keveredéséről pár szót. Kaland, dráma, krimi, vígjáték, akció, disztópia. Nem pont ilyen sorrendben, de majdnem így megtalálható minden, ami fantáziánkat beindíthatja.

A szereplők. Nagy örömmel írom ezeket a sorokat, ugyanis bár közel fél évezredet ölel fel a könyv, mégis háttérbe szorította az író a fizikai-technológiai környezet (persze ismerteti), és az emberekre helyezi a hangsúlyt. Ennek megfelelően főhőseink jól kimunkáltak, és jobbnál jobb párbeszédeket is olvashatunk, bár legtöbbször levelek, napló, tanúvallomás formájában értesülünk az eseményekről főhőseink interpretálásában.

A mondanivalóról. Ennél a címszónál vagyok a legnagyobb bajban, ugyanis a Felhőatlaszba nagyon sok mindent belemagyarázhat az olvasó. A szó legjobb értelmében. Újjászületés, öröklét, pillangó-hatás, sorsszerűség, felsőbb hatalom. Címszavakban ezek jártak a fejemben, azonban van valami, amit én mégiscsak markánsabban ki akartam szedni a lapokból.

Ember embernek farkasa. Ez a kijelentés, úgy tűnik időtálló. Más és más okból, legyen szó bőrszínről, művészi szabadságról, nemi identásról, öregségről, pénzről, hatalomról, a végén úgyis mindig a gyengébb elnyomása, leigázása, elpusztítása marad. Az író nem tolja a képünkbe, de számomra üvöltöttek a lapok az emberi kiszolgáltatottságról. Mennyire nem tudunk békében, egymást kölcsönösen tisztelve, megbecsülve sikereket elérni. Az idővel és a földrészekkel csak a módszerek változnak, az eredmény ugyanaz lesz. Önmagunkat fogjuk felégetni. A másképp gondolkodóknak pedig nem marad más, mint az ellenállás,a menekülés, ki-ki a maga módszereivel. Van egy rész a Levelek a kastélyból című fejezetben, ahol a háborúk természetéről és folytonosságáról beszélgetnek. Önbeteljesítő jóslatok fogalmazódnak meg a háborúskodás állandósulásáról. A többi történet pedig ezt ékesen bizonyítja. Rémisztő.

Ha én is látnám a pozitív változásokat, talán akarnék hinni a reinkarnációba. Mindenesetre megértem, hogy sokan hisznek egy jobb jövőben, ahol érdemes lesz újjászületni. :) Csak nehogy a végén David Mitchellnek legyen igaza.

 A Felhőatlasz egy eposz, egy mérföldkő, egy unikum a könyvespolcomon. Jó sokáig még csak hasonlóval sem fogok találkozni. Bármikor szívesen fogom a kezembe venni. Remélem 2300-ban is újra elővehetem, hogy mi is történt a Loccsogó-gázlónál. Most már nyugodt szívvel fogom megtekinteni a filmet.

A bejegyzés trackback címe:

https://adamolvas.blog.hu/api/trackback/id/tr224987403

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása