"Lelke van itt minden könyvnek, minden kötetnek, amit látsz. Ott él bennük az írójuk lelke, és mindenkié, aki valaha is olvasta, élt, vagy álmodott velük."

READING IS SEXY

READING IS SEXY

Animal kingdom

2011. augusztus 05. - tikkes

Animal Kingdom

-Beteg oroszlán-

  It’s a crazy, fuck’n world. Mondta a beteg oroszlán mieltt megölte őt a hiéna.

   Az Animal kingdom az erdő rendjéről szól. Nincsenek jók, vagy rosszak, mindenki azt teszi, amihez ért. Nem örülünk senkinek. Nem érzünk elégedettséget a végén. Minden úgy van jól, vagy rosszul, ahogy van. 

   Anyja előrelátható vége miatt a kis hiéna egyedül maradt a dzsungelben. Mivel nem tudta hová menjen, hozzácsapódott az oroszlánok falkájához. Az oroszlánmama gondjaiba vette és a többiek is szívesen játszottak vele. Békében éltek volna hát, csak időközben hazajött a bujdosó, beteg oroszlánkirály. Nem értette, mit keres a kis hiéna a falkában, de mivel a többiek már befogadták, nem mutatta ellenszenvét azonnal. De kereste az alkalmat, hogy leszámoljon vele.

   Az erdő rendje tehát felborult. A vadászok követték a beteg, sebzett, bujdosó oroszlán nyomait, és ezen az úton eljutottak a falka barlangjához. Vártak a bejáratnál. Amint kilépett egyikük a barlang száján, elejtették azt. Fogyatkozott a falka. A beteg oroszlánnak ez épp jól jött. Végre ráemelhette nagy, véres mancsát a kis hiénára és azt mondhatta: a te hibád, miattad van minden! A hiéna kitűnik közülük, felhívja a figyelmet rájuk, mivel még fiatal, és esetlen. Ráadásul idehozta a barlangba a hiénalányt is.

  A többiek tudták, hogy a vadászok a sebzett oroszlán nyomait követték csak, és úgy jutottak a barlang elé, mégsem szóltak. A természet már csak ilyen. Lerendezik egymás közt majd, és visszaáll a rend. Hogy ennek mi lesz a vége, az már nem az ő dolguk.

  Persze…ha előre tudnák hány falkatag hullik el közben, vagy sebesül meg, biztos közbeszólnak még az elején. Biztos tesznek valamit. Megakadályozzák a vérengzést. Egészen biztosan. De hát, nem tudhatták. Az erdő pedig… az erdőben így vagy úgy, mégis csak rend marad a végén.

  Azt természetesen nem gondolta a sebzett oroszlán – ösztönösen nem gondolhatta- hogy ez a vég ez majd az ő vége. Hogy egy hiéna legyőzze az oroszlánt, és ő legyen a falkavezér? Ugyan! És, hogy a megmaradt, sérült falkatársak ezt egyenesen így éljék meg?   Mert az életben maradtak bizony jól látják, ezt már valakinek régen meg kellett volna tennie a béke érdekében. A nyugalom érdekében. A rend érdekében.

  De természetesen ez abszurdum! Egy hiéna? Aki még a vadászokkal is összeáll félelmében? De nem ítélhetjük el őt sem. Csak ösztönösen cselekedett. Oda ment mindig ahol nyugodtan alhatott. Ahol enni kapott. Ahol maradt valami döghús.

  És végül, mégiscsak rend lett. Rendetlen rend. Az erdőben az utolsó pisztolylövés után újra csend van. A hiéna újra az oroszlánok barlangjában alhatott, és a megmaradtak tudták, hogy minden úgy van jól, ahogy van.

  Az Animal kingdom jó film. Megérdemli az elismerést. A történet nem túl nyakatekert, nem is ez viszi a prímet, sokkal inkább az alakítások. A karakterek remekül vannak kidolgozva. Minden hiteles volt. A beharangozások alapján valamiért kicsit több képi naturalizmust vártam volna el, aztán rá kellett jönnöm, hogy ennél meztelenebbek már nem is lehetnének. Viszonylag kevés dialógussal is olyan mélyen látunk bele pucér agyukba, amennyire csak lehet. Minden érthető, minden látható. Ez a nagyszerű színészi munka gyümölcse. Ez a zseniális rendezés érett almája.

  Az emberek is állatok. Talán ennyi konklúziót lehetne levonni. Nem akarnak többet lenyomni a torkunkon. Nem kell eget rengető filmet várni. Ez csak színtiszta, természetes, ösztönös cselekedetek jól fűzött megjelenítése. Az állatvilág ösztönös viselkedése, ami ott van minden emberben. Az ember padig csak annyira állat, amennyire hagyja magán eluralkodni a zsigeri cselekedeteket.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://adamolvas.blog.hu/api/trackback/id/tr813128710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása