"Lelke van itt minden könyvnek, minden kötetnek, amit látsz. Ott él bennük az írójuk lelke, és mindenkié, aki valaha is olvasta, élt, vagy álmodott velük."

READING IS SEXY

READING IS SEXY

Natsuo Kirino - Kín

2010. április 15. - Makranczos

Régóta szemezgettem a könyvesboltok polcain lévő Kínnel. Valószínűleg a borító miatt, bár a történetleírás sem tűnt túlzottan megszokottnak. Így végül rászántam magam a megvételére és olvasására.

Japán. Jajoi egy este megelégelve férje megaláztatásait, erőszakosságát, megöli a férfit. Azonban a holttest eltűntetéséhez segítséget kér az éjszakai műszakban vele dolgozó Maszakotól. Miután az irányítást átveszi az intelligensebb, keményebb Maszako, kénytelen-kelletlen bevonni másik kettő kollégájukat, az idősebb Josie-t, és Kuniko-t. A gyilkossággal azonban előre nem várt dolgok veszik kezdetét, kíméletlen macska-egér játékot űzve a szereplőkkel.

 Ez egy más világ. Olvasás közben végig ez járt a fejemben. A keleti embereket vélhetően teljesen más mozgatórugók hajtják az életben. Az önmagában is nyomasztó történetet még hihetetlenebbé teszi ez a másság. Máshogy viszonyulnak a családhoz, a pénzhez, az érzelmekhez, a munkához. Európaiként talán ezért is találom "szenzációs"-nak a Kínt. A történet mindvégig lekötött, a szereplők kellőképpen ki lettek dolgozva, nincs üresjárat. Sokan egyes részeket gyomorforgatónak találnak, ezzel elletétben pl. a feldarabolós jelent szinte csak tényleges leírás, mellőzve a hatásvadász elemeket. A legjobb az egész könyvben, hogy az üldözőből üldözött kategóriája számomra új értelmet nyert. Hibának igazándiból a terjedelmét rónám fel, és az ebből következő dolgokat. 400 oldal, mégis kevésnek érzem. Mind a nők, mind a japán alvilág részleteibe jobban bele kellett volna merülni. A motivációk néhol nagyon felszínesek. Sok az elvarratlan szál. Úgyhogy befizetnék egy második részre is!

150-200 oldal többlettel Kirinot akár Caleb Carr-hoz is hasonlítanám. Azonban így is egy kellőképpen jól megírt, lebilincselő, és megrázó történetet kaptam.

A bejegyzés trackback címe:

https://adamolvas.blog.hu/api/trackback/id/tr151923243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása