"Lelke van itt minden könyvnek, minden kötetnek, amit látsz. Ott él bennük az írójuk lelke, és mindenkié, aki valaha is olvasta, élt, vagy álmodott velük."

READING IS SEXY

READING IS SEXY

Robert Merle - Mesterségem a halál

2010. január 21. - Makranczos

Rudolf Lang élettörténetét követhetjük végig 1913-tól haláláig. Láthatjuk hogyan vált a buzgó vallásos szülők gyereke, megjárva már az első világháborút is, érzéketlen náci tisztté, és egyben az Auschwitz-Birkenau haláltábor parancsnokává.

Bevallom őszintén, engem felháborított a mű. Egyszerűen nem akartam, és most sem akarom elhinni, hogy ilyen létezhet, megtörtént. Válhat egy ember parancsvégrehajtó géppé? Elveszítheti teljes személyiségét egy magasabb hatalom által? Még ha igen is, azért talán az alapvető emberség azt kívánná, hogy ha végre is hajtom a feletteseim pokoli parancsait, legalább legbelül elítélem, és ha módomban állna, megváltoztatnám. De Rudolf Lang még a vádlottak padján sem érti a problémát. Ő csak parancsot teljesített. Számára tényleg a halál mesterség.

Robert Merle százszázalékosan elérte szerintem amit akart, elrettent, és mélyen elgondolkodtat. De mindezt milyen áron? És ez tényleg megtörténhet emberi társadalmakban?

A bejegyzés trackback címe:

https://adamolvas.blog.hu/api/trackback/id/tr371691664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása