"Lelke van itt minden könyvnek, minden kötetnek, amit látsz. Ott él bennük az írójuk lelke, és mindenkié, aki valaha is olvasta, élt, vagy álmodott velük."

READING IS SEXY

READING IS SEXY

Donald James - Monstrum

2010. január 12. - Makranczos

Nagy fejtörést követően kezdtem bele Donald James angol történész regényébe, amely majdnem rosszul sült el. Történt ugyanis, hogy az első közel 100 oldalig nem nagyon vettem fel a fonalat, és amikor már majdnem legyintve, pihentettem volna későbbi időkre, szinte egyik oldalról a másikra felszívta magát az író, a történet, talán még magam is.

2015 Oroszországában járunk, amikor is véget ért a polgárháború az anarchista-marxisták, és a nemzeti demokraták között, amiből a Leonyid Koba vezette nacionalisták kerültek ki győztesen. Konsztantyin Vadim, kissé alkoholista rendőrt Murmanszkból Moszkvába rendelik, hogy kutasson fel egy sorozatgyilkost, aki megcsonkított nőket hagy maga után. A nyomozás mellett a hatalom, a Cseka, és a Nyugat által irányított gépezet megállíthatatlanul robog.

Nemrég fejeztem be az olvasását, de mégis nehéz róla írni, ugyanis rendkívül sokoldalú, sokszereplős, soktémakörös a Monstrum. Talán a legnagyobb élmény, hogy közelebb kerülhetünk az orosz nép mentalitásához, mozgatórugóihoz. Most már magam elé tudom képzelni, milyen lehet a tipikus orosz ember. Krimiként is elsőosztályú a könyv, bár ez a jellemző pont nem Vadim főhősünknek köszönhető. A politikai ideológiák ábrázolása még színesebbé teszi az összképet, megteremtve ezáltal egy csodálatos ötvözetét a kategóriáknak. A végső csavar(oka)t pedig ezúttal sem sikerült kitalálnom.:) 

Akárhogy is a jövőben játszódik a krimi, mégis úgy gondolom, hogy aktuális problémákat feszeget. Az ideológiák vége motívum az egyik legszembeötlőbb kérdéskör. Minden magyar párt, vagy szervezet megrögzött törzsszavazóival el kéne olvastatni a Monstrumot, és lehet, hogy akkor talán mi sem itt tartanánk. De jelenleg minden esélyünk megvan rá, hogy a leírtakat a saját bőrünkön fogjuk tapasztalni...

A kezdeti megrettenést tehát felhőtlen oldalpusztítás követte. Jöhet mielőbb a folytatás, és gratuláció a borítóhoz! 

ui.:a macskát Vlagyimir Iljics Leninnek hívják!:):):)

A bejegyzés trackback címe:

https://adamolvas.blog.hu/api/trackback/id/tr451667384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása