"Lelke van itt minden könyvnek, minden kötetnek, amit látsz. Ott él bennük az írójuk lelke, és mindenkié, aki valaha is olvasta, élt, vagy álmodott velük."

READING IS SEXY

READING IS SEXY

Stieg Larsson - A lány, aki a tűzzel játszik

2010. július 29. - Makranczos

Ígéretemhez híven beszereztem a Millennium trilógia második részét. Sejtettem, hogy nagyjából mire számíthatok az írótól, de így utólag mást kaptam...

Új tényfeltáró riport kiadására készül a Millennium folyóirat. A téma a prostitúció. Hogyan kerülnek a külföldi lányok Svédországba, kik a futtatóik, kik használják a szolgáltatásaikat? A szexipar az ország minden szféráját áthatja. Rendőrök, politikusok, titkosszolgálatok és megannyi befolyásos ember élete változhat meg a kiadványtól. Egy váratlan, meglepő és brutális gyilkosság hatására Lisbeth Salandernek menekülnie kell a hatóságok, az alvilág, és még ki tudja kik elől. Mikael Blomkvist azonban kételkedik barátja bűnösségében.

Az első részhez hasonlóan most is több szálon fut a cselekmény, még A tetovált lánynal is több szereplőt mozgat az író, meglepő fordulatokban bővelkedik. Ami zavaró volt, hogy az első 200 oldal valahogy lassú, vontatott volt. Azonban amikor beindul a történet, az akció, a nyomozás, az ember egy percig sem bírja letenni. Vagyis nekem nem sikerült.:) Várakozásomnak megfelelően ez a rész tisztán Lisbeth-ről szól, és szinte mindent megtudunk a múltjáról. Jó a régi szereplőket újra olvasni, és részletesebben megismerni őket. A könyv vége viszont meglepő volt számomra. Az első rész, önmagában is megállja helyét, kerek egész a történet, itt viszont más a helyzet. Nincs lezárva, rengeteg elvarratlan szál marad, kicsit talán otrombán az ember képébe vágva, hogy olvasd el bizony a trilógia záró részét is. Tökéletes marketing, csak tényleg aljas. Olyan érzésem van, mint bizonyos sorozatoknál. Várjál szépen holnapig...Kellemetlen. Na de ennyit a fintorgásról, ugyanis ha nem ez lenne, akkor is mennék a harmadik részért. 

Trilógiáról lévén szó, érdemes az első résztől kezdeni az utalások miatt, meg a fentebb említett végkifejlet révén. Összegzésképpen elmondhatom, hogy ma már teljesen megszerettem Stieg Larsson művét, főként a bonyolult, talán hihetetlen, de mégis roppant intelligens története miatt.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://adamolvas.blog.hu/api/trackback/id/tr612185163

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása