"Lelke van itt minden könyvnek, minden kötetnek, amit látsz. Ott él bennük az írójuk lelke, és mindenkié, aki valaha is olvasta, élt, vagy álmodott velük."

READING IS SEXY

READING IS SEXY

Jodi Picoult - Tizenkilenc perc

2010. április 21. - Makranczos

Szimpla interneten való böngészés közben leltem rá Jodi Picoult életművére. Ami már az elején megragadott vele kapcsolatban, hogy bizony a leírások alapján igen kényes témákhoz mer nyúlni. Az olvasás előtt többször átfutott az agyamon, hogy biztos csak a ténylegesen jó témaválasztásai miatt ennyire felkapott. Hogy beigazolódott-e a gyanúm?

Peter, a szemüveges, egyszerű kamasz fiú egy átlagosnak mondható napon késve érkezik meg a középiskolájába, majd kíméletlen ámokfutásba kezd a vele együtt tanuló diákok közt. 10 embert lelő, 19 ember súlyos sérüléseket szenved, és valószínűleg több százan mély, lelki sebeket kapnak. Hogyan és miért történhet meg mindez?

A történet nem kronologikus sorrendben íródott, hanem a múlt és a jelen eseményei között ugrálva. De mindez mégsem zavaró, sőt, talán jobban is érzékelteti a cselekmények motivációit. A szereplők tökéletesen létező személyek. Tehát minden keret adott az élményhez.

Apumnak fevázolva a történetet, kapásból mélységesen elítélte Peter cselekedetét, és szimplán (elme)betegnek titulálta. A legtöbb ember vélhetően ugyanígy nyilatkozik, mondjuk mikor a tv-ben hasonló esetet hall az USA-ban. Mert ugyanis ez egy létező probléma. Már nem csak amerikában, hanem ha jól emlékszem Németországban is történt hasonló merénylet, és még ki tudja hol.

Amit azonban a felnőttek hamar elfelejtenek, az a gyerekkor maga. Ahogy a történetben is, az iskolákban vannak menők, és lúzerek. Ha valakit a felsőbb évesek kipécéznek, azt még a felnőtteknél is kegyetlenebbül tudják kínozni. Mind fizikailag, de talán főként lelkileg. Ez persze senkit nem jogosít fel a tömegmészárlásra. Tény, hogy Peter bűnös és felelős. De kérdezem én: ha például egy 5 éves korától lelki és fizikai terror alatt tartott gyerek, aki még a szüleitől sem várhat segítséget, gondol egyet, és felakasztja magát, akkor ki lesz a felelős? Ki fog bíróság elé állni? Peter esetében vajon ki hibázott? Vétkesek-e a szülők? Esetleg a diáktársak? A társadalom? Folytathatnám a sort órákon át. A Tizenkilenc perc nem ad tényleges válaszokat, inkább bemutatja a valóságot, újabbnál újabb kérdéseket generálva az olvasóban.  

Több blogban is írták, hogy kötelezővé kéne tenni a tanároknak, diákoknak, szülőknek. Talán ha minél többen elolvasnák a könyvet, lehetne esély egy kicsivel jobb világban élni, ahol sokan magukba néznének őszintén, és talán emberibben viselkednénk. 

A gyanúm nem igazolódott be. Jodi Picoult letaglózott. Kőkemény történet, tökéletesen leírva, amely rendkívül meg- és talán felrázza az olvasókat.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://adamolvas.blog.hu/api/trackback/id/tr371938706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása