"Lelke van itt minden könyvnek, minden kötetnek, amit látsz. Ott él bennük az írójuk lelke, és mindenkié, aki valaha is olvasta, élt, vagy álmodott velük."

READING IS SEXY

Ámosz Oz - Hogyan gyógyítsuk a fanatikust

2010. május 03. - Makranczos

Az idei Könyvfesztivál kapcsán láttam meg a nevét. Aztán utánanézve leltem rá erre a kis 70 oldalas könyvre. Olvashatunk benne két esszét, egy előadást, és egy interjút az íróval. A témái pedig az izraeli-arab, izraeli-palesztin konfliktus, valamint a fanatizmus. 

Izrael leghíresebb írójaként és a Peace Now (Békét most) mozgalom alapítójaként megismerhetjük a közel-keleti konfliktusról kialakult véleményét. Bevallom, sokféle megközelítésből hallottam már az okokat, a múlt és a jelen helyzetét, de eddig talán Oz álláspontjával tudok a legjobban egyetérteni. Izrael és Palesztina a jó és a jó közti háború esete. Nem lehet kategórikusan egyik vagy másik félnek igazat adni. Talán ami a legnagyobb ellenszenvet váltja ki vele szemben, hogy a fanatikusoktól eltérően ő vallásháború helyett egy területvitaként látja a konfliktust. "Kinek a földje?"

Van egy kis ház, ahol az egyik szobában palesztinok, a másikban izraeliek alszanak, és van közös fürdőszoba, nappali. Vagy mint egy társasház. Valahogy így képzeli el a jövőt Oz. Ehhez azonban súlyos kompromisszumokra van szükség. Ennek eléréseképpen meg kell gyógyítani a fanatikusokat. Erre több megoldást is ajánl Oz. A humor erejét, hogy tudjunk magunkon nevetni. Módszer lehet még a másik "elképzelése", vagyis beleélni magunkat az emberek gondolataiban, érzéseibe. Végül valamennyiünk "félsziget-jellegének" felismerése. Vagyis mindenki egyszerre tartozik a kontinenshez, és az óceánhoz. A kontinens jelképezi a családhoz, barátokhoz, nyelvhez, kultúrához stb. való kötöttséget, míg az óceán maga a szabadság.

Erről, és ezeknél szerintem sokkal többről is szólnak az esszék, az interjú, és az előadás. Akit érdekel egy más perspektívából a közel-keleti konfliktus, és szívesen tanulmányozná a fanatikus jellemet, valamint az izraeli lelkületet, nyugodtan szánhat rá egy órácskát az életéből. Szerintem nagyon megéri.

Ui: Nem akarok politizálni, de legszívesebben elküldeném Morvai Krisztinának, és a Jobbik vezetőségének is a könyvet. Kíváncsi lennék a reakciókra.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://adamolvas.blog.hu/api/trackback/id/tr541971646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.