"Lelke van itt minden könyvnek, minden kötetnek, amit látsz. Ott él bennük az írójuk lelke, és mindenkié, aki valaha is olvasta, élt, vagy álmodott velük."

READING IS SEXY

READING IS SEXY

Christopher Moore - A Melankólia-öböl buja bestiája

2014. november 30. - Makranczos

covers_314884.jpgJubileuminak mondható tizedik elolvasott Moore könyvemhez értem. Visszanézve a korábbi köteteket, annyi biztos, mindegyikkel meg voltam elégedve, még a visszafogottabbakat (értsd nem fingós, nem káromkodós, nem állatokkal pajzánkodós) is örömmel tettem a polcon elfoglalt méltó helyükre. Jelen könyv már a címével előre vetítette, hogy bizony a legutolsó, Te szent kék! értékelésben óhajtott régi (értsd fingós, káromkodós, állatokkal pajzánkodós) Moore-omat visszakapom.

"A kaliforniai Pine Cove kisvárosának pszichiátere egy haláleset miatt úgy dönt, pácienseinek antidepresszáns helyett placebót ad, így aztán természetesen – vagy inkább mesterségesen – a helyi kocsma látogatottsága jelentős növekedésnek indul. A baj csak az, hogy a forgalom fellendítése érdekében meghívott blueszenész szomorú akkordjai egy kolosszális, Steve névre hallgató tengeri szörny figyelmét is felkeltik, amely monstrum, nos, odavan a tartálykocsikért. 
A morózus Pine Cove hirtelen felpezsdül, különösnél különösebb események követik egymást, és a helyi rendőr, aki fű alatt még füvezik is, kénytelen összeszedni magát, hogy kiderítse, mi történik."

Ennél betegebb (értsd marha jó-vicces) alapsztorija talán csak A leghülyébb angyalnak volt. Ami ott a karácsony és a télapó, itt bizony a depresszió és a kéjvágy. Tökéletes párosítás, mi sem bizonyítja jobban Moore zsenijét, hogy egy percig nem zavart, hogy egy elképzelhetetlen szörny szét akar cuccolni mindent, ami a szeme elé kerül, az emberek közben mélabúsan isznak a kocsmában, és még egy öngyilkosság is fűszerezi a bonyodalmakat.

A főbb szereplők ismerősek voltak, utánanézve hát persze, hogy A leghülyébb angyalból, ez a kötet ugyanis az ún. Pine Cove trilógia második darabja, a télapós a befejező rész. Remélem ez a megjelenés azt akarja mondani, hogy jön az Ördögöd van új kiadása (a régit nem lehet beszerezni) is,  ami a kezdő rész.

Na de nem eltérve többet (értsd folyamatosan azt csinálom), végre megkaptam, amit nagyon akartam vissza. Steve, a buja bestia, valamint Marcang, a labrador egyszerűen hibátlan karakterek. Imádom, ahogy megszólalnak, a gondolataikban is segg hülyének néznek minket, az embert. Theo, a helyi seriff (értesd szívós lúzer), Kendra (:)), a helyi pszichiáter, és a  biológus mind-mind fullba nyomják a kretént, és nagyon jól is teszik. Személy szerint a blueszenész karaktere nem tetszett, sem a vele etyepetyélő öreglány sem.

A legbetegebb arc a Melankólia-öbölben a helyi gyógyszertáros, aki különös vonzódást érez ...... iránt, tehát van neki egy felfújható ........... amit esténként ............ beöltözve ........... Ugye, hogy kénytelen mindenki elolvasni? :)

Ebben a kötetben sem maradhat ki azonban egy komoly társadalmi probléma felszínre hozatala, szenvedély- és lelki betegségek képében. A humor mellett könnyedén mutatja be Moore az emberi depressziót, annak hatását, és a jelenleg érvényben lévő "megoldási módot". Ilyen téren a könyv többet ér egy terápiás csoportnál, és talán nem egy gyógyszernél, amit az embereknek felírnak. Persze, vádolhatjuk az írót leegyszerűsített látásmóddal, azonban a lényeget tökéletesen megragadja.

Köszönöm, visszakaptam az én szeretett szerzőmet, aki kizökkentett a megelőző érfelvágós könyvek hatása alól, a hétköznapok túlzott normalitásából, valamint újfent bizonyította, hogy hangosan lehet nevetni könyvön.

Bárcsak minden jubileum ilyen jól sikerülne.

A bejegyzés trackback címe:

https://adamolvas.blog.hu/api/trackback/id/tr376944545

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása