"Lelke van itt minden könyvnek, minden kötetnek, amit látsz. Ott él bennük az írójuk lelke, és mindenkié, aki valaha is olvasta, élt, vagy álmodott velük."

READING IS SEXY

READING IS SEXY

Sarah Dessen - Tökéletes

2014. augusztus 08. - Makranczos

covers_4431.jpgTitkon valamiért vonzódom a YA könyvekért. Talán a kíváncsiság hajt, hogy esetlegesen maradt-e ki bármi érdemleges történés a 20-as éveimet megelőzően. Miután hölgy ismerőseim örömmel konstatálták, hogy bizony egy valójában lányoknak íródott könyvet vettem magamhoz, elfogott egyfajta rettegés, hogy ebből vajon mi fog kisülni....

"Jason tökéletes. A zárkózott, maximalista Macy is az akar lenni, ezért jár a fiúval. De létezik-e tökéletes ember, és egyáltalán jó-e hibátlannak lenni? Macy sokáig úgy érzi, a válasz igen. Ezen a nyáron azonban megismerkedik egy egyáltalán nem tökéletes csapattal: a Wish partiszervíz fiatal munkatársaival. Ez a barátság és az új szerelem a büntetett előéletű, de jóravaló és művészi hajlammal megáldott Wesszel felszabadítja, boldogabbá teszi, s átértékelteti a lánnyal egész addigi életét, kapcsolatát „tökéletes” édesanyjával. Végre elkezdheti feldolgozni imádott apja halálát is, amiért alaptalanul felelősnek érzi magát."

Jelentem, végre nem utálom az összes "főként lányoknak" címkézett könyvet. Szerintem eddig csak én nyúltam mellé, ugyanis ha léteznek még a Tökéleteshez hasonló művek, bátran fogom kézbe venni őket. Bár kicsit sértve érzem magam, hogy a borító külalakja miatt hímnemű társaimmal nehezen birkózunk meg a nyilvános olvasással. Na de lényegtelen, erre lett kitalálva a reklámújság.

Ami nagyon tetszett, hogy akárhogy tiniregény, mégis olyan súlyos témákat dolgoz fel, amelyeket még talán az 50-es 60-as korosztály is magáénak érezhet. Egy családtag elvesztése, a feldolgozás kilátástalansága, a hirtelen felnőtté válás, a környezetünknek való megfelelés kényszere, ezeket a főbb jeleneteket mutatja be az írónő érthetően, sallangmentesen, és igen, szerethetően. Nagyon ritkán fordul elő velem, hogy egy női regényhőst kedvelek, azonban Macy egy közülük. Értem a motivációját, a helyzetét, és még a gondolataival is egyet tudok érteni. Ennyit tehát az állítólagos hímsovinizmusomról.

Szintén a könyv nagy érdeme, hogy egy valóban unszimpatikus karaktert teremtett Jason személyében. A kis köcsögöt szerencsére főként emailek-ből ismerjük meg, azonban a Tökéletes végére személyesen is befut, sajnos azonban nem egy gigantikus ökölbe, amely úgy elverné, hogy a büdös életben ne tudjon üzentet írni, nemhogy beszélni.

Nem akarok többet írni, legyen elég annyi, hogy bizony egy nagyon jó könyv, súlyos-kortalan-nemtelen mondanivalókkal. Sarah Dessen Figyelj rám c. könyve ezennel felkerül a várólistámra.

Szerencsére saját tinikoromból a Tökéletesben történt szörnyűségek kimaradtak, de ezzel együtt talán sok minden jó dolog is, amit a könyv szereplői velem ellentétben megélhettek.

A bejegyzés trackback címe:

https://adamolvas.blog.hu/api/trackback/id/tr906587975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása