"Lelke van itt minden könyvnek, minden kötetnek, amit látsz. Ott él bennük az írójuk lelke, és mindenkié, aki valaha is olvasta, élt, vagy álmodott velük."

READING IS SEXY

READING IS SEXY

Yann Martel - Beatrice és Vergilius

2013. szeptember 06. - Makranczos

bAndv.jpgA holokausztot sokan sokféleképpen megjelenítették már. Épületek, filmek, színdarabok, visszaemlékezők mind mind azon ténykedtek, hogy az emberiség ezen szégyenfoltja sose felejtődjék el. Rengeteg könyv jelent meg a témában, na de kérem, hogy jön ide egy bőgőmajom és egy szamár? Yann Martel-nek köszönhetően nagyon is egyszerűen.

"Van két Henry, egy író meg egy preparátor. Az egyik ír egy kiadhatatlan könyvet a holokausztról, a másik ír egy gyermeteg abszurd drámát. Abban szerepel Beatrice, a szamár és Vergilius, a bőgőmajom. Ami kettejük beszélgetéséből kibontakozik, az az élet és minden élőlény tiszteletére felhívó óriásplakát, ami mellett képtelenség közömbösen elsétálni.

Beatrice és Vergilius egy abszurd dráma főszereplői, sorsuk a holokausztnak egy nem tényeken és beszámolókon alapuló értelmezése. Rajtuk keresztül mosódik egybe valóság és fikció, hogy aztán a végére kikerekedjen, mi az emberi méltóság, és hogyan lehet megőrizni még akkor is, mikor már meghalt a remény."

Bevallom, sokáig fogalmam sem volt, hogy miről is szól, vagy mi kerekedik ki ebből a történetből, pedig mindössze 200 oldalacska. Abban már az első oldalakkor biztos voltam, hogy Martel ugyanazzal a gyermeki bájjal megkent stílussal vetette papírra gondolatait, mint az általam nagyon szeretett Pi életében. Az író nagyon vonzódhat az állatokhoz, így nem lehetett kérdéses, hogy még egy népirtást is be tud mutatni általuk. Persze egyszerűbb dolgom lett volna, ha szimplán emberi tulajdonságokkal vértezte volna fel szereplőit, de az általa megalkotott allegória így talán túl egyszerű, sablonos lett volna.

Ennek eredményeként kapunk egy könyvbe rejtett könyvet, amiben könyvek vannak, és amiből színdarabot terveznek, amiben két állat beszélget. Ugye, hogy érdekesen hangzik? A holokauszt bár nevesítve van, semmi tényleges utalás nincs az eseményekre, mégis érzi az olvasó, hogy bizony ez az!

Amivel nem voltam elégedett, az maga a konkrét történet, az ugyanis néhol nagyon döcögősen akart haladni, mintha az író nem tudná, vagy nem akarná folytatni. Mondhatnám, hogy az állatok mentik meg, de ők itt csak mellékszereplők. A valódi kérdés - akárcsak a Pi életében - megdolgoztatja a hitünket. Hiszünk-e abban, hogy egy konkrét dolgot elvontan is meg lehet magyarázni? Én természetesen igennel válaszolok. A másik kérdés, ami nagyon tetszett a könyvben, és többször is előbukkan, hogy ugyan kell-e a tényeket bemutató eseményeknek szólnia is valamiről?.....

Az olvasó joggal teszi fel a kérdést, hogy na de miről is szól a Beatrice és Vergilius? Mondhatnám, hogy a holokausztról, de valahogy mégsem. Számomra inkább az arról való gondolkodásról, és annak feldolgozásáról. Jogos a következő kérdés: vajon fel lehet ezt az eseménysort igazából dolgozni? Be lehet-e úgy mutatni, hogy az emberre hasson, értse, és tanuljon belőle? Yann Martel megpróbálta, és szerintem sikerült neki. Aki kételkedik ebben, az tényleg ne olvassa el, csak a Játékok Gustavnak című utolsó tizenkét játékot. Borzasztóan jó kérdések vannak feltéve. Aki egyből tudja a választ rájuk, az talán nem is ember. De nem is állat!

Nem mondanám, hogy mérföldkő az életemben, de egy érdekes színfoltja az általam eddig olvasott könyveknek. Kb. úgy vagyok vele, mint anno a Pi életével, hogy bizony jó darabig nem fogok ehhez hasonlót sem olvasni. A kanadai író igazából szarik a tipikus irodalomra, annál ő bátrabb, merészebb, bevállalósabb. Ezért is szeretem talán.

A bejegyzés trackback címe:

https://adamolvas.blog.hu/api/trackback/id/tr785497845

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása