"Lelke van itt minden könyvnek, minden kötetnek, amit látsz. Ott él bennük az írójuk lelke, és mindenkié, aki valaha is olvasta, élt, vagy álmodott velük."

READING IS SEXY

READING IS SEXY

Michel Houellebecq - Elemi részecskék

2013. június 25. - Makranczos

elemi-reszecskek.JPGEzzel a kimondhatatlan és leírni is lehetetlen nevű "botrányíróval" már régóta meg akartam ismerkedni. Az európai Psycho titulus számomra megnyerő volt, szinte kívánatossá tette, így az Elemi részecskékkel kezdtem a szerző bibliográfiáját. Lesz még több bejegyzés is tőle, az már most biztos!

"Az elemi részecskék kegyetlen regény egy testvérpárról. Michel híres tudós, Bruno irodalomtanár és író. Bruno a szexben keresi az élet értelmét, Michel pedig a tudományba zárja magát. Kapcsolatokkal vagy kapcsolatok nélkül, az eredmény a végtelen magány. A testvérek beszélgetéseikben a 20. század második felének társadalmi változásait, az emberi kapcsolatok változását elemzik, megpróbálják megfejteni sorsuk titkát. Houellebecq kiváló humorérzékkel festi le new age-es világunkat, a hitek, filozófiák, ezoterikus tanok kavalkádját, megváltásunk megannyi előfizethető segédeszközét. Az izgalmas, helyenként merészen naturális könyvből mégsem hiányzik a remény. Az utópiába váltó történetben Michel a mikrobiológiában megtalálja a választ az örök kérdésre: legalább elvileg van-e lehetőség normális emberi kapcsolatokra, lehet-e családban és szeretetben élni?"

Hosszú idő után végre egy olyan könyv, aminek majdnem a felét nem értettem, de ettől függetlenül tetszett. Nagyon tetszett.

Igazándiból fogalmam sem volt, hogy mit is fogok olvasni, és így utólag is nehezen találom a szavakat arról, amit láttam. Egy különös, ritka történet két férfiról, akik valahogy születésük pillanatától kezdve valahogy el vannak cseszve. Igen, nincs mit szépíteni ezen. A lényeg azonban azon van, ahogy a maguk módján ők próbálnak felülemelkedni hiányosságaikon. A mikrobiológiai részeket érdeklődve, de semmit sem értve fogadtam be, Bruno élete viszont meghatott. A nyugati társadalom "terméke" ő, aki a szexualitást választja az érzelmek helyett. Belőlem igazi férfiúi szimpátiát váltott ki. Michelre haragudtam, aztán rá kellett döbbennem, hogy mi is az ő célja, az élete értelme. Mindketten korunk tükrei, tele harccal és kilátástalansággal.

Nagyon tetszett  Houellebecq írásmódja, nagyon szépen fűzi össze a mondatokat, könnyedén lehet haladni a sorokkal, azonban többször is megállásra kényszerít. Gondolkodni kell rajta, meg kell rágni, bele kell érezni. Leginkább Kunderához tudnám hasonlítani, de nála meztelenebb, őszintébb, és kíméletlenebb. A család elemi alkotórugóit feszíti szét, bátran ostorozva anyát, gyermeket, testvért.

Csak a szerelem és a halál marad. Mindkettő kívánása, de nem céltalanul. A női alakok hihetetlen érzékenységgel lettek bemutatva. Christiane testiségbe vetett hite megdöbbentő, és egyben csodálatos. Annabelle annál nagyobb talány számomra. Minden lehetősége meg lett volna a boldogság elérésére, de az élete igazi értelme nem reagált. Amikor mégis, már késő volt. A könyv fő részének utolsó 40 oldala könnyedén homályosítja el a szemet, átértékelve a sok szex, ejakulátum, és depresszió képét.

Egy külön bekezdést akartam írni az Epilógusról. Egy könnyed csavarral az író a jövőbe kalauzol minket, ahol is "hőseink" áldozatai valódi értelmet nyernek. Újfent libabőrös lettem egy könyv hatására. Michel Houellebecq a záróakkorddal kitágította az időt és a teret, reményt, és értelmet adva. Nem kérdés, hogy az Elemi részecskék utolsó soraival zárom mondandómat:

"Mégis nagyon fontosnak érezzük, hogy legalább egyszer ki tudjuk fejezni a tiszteletünket. Az embernek ajánljuk ezt a könyvet."

A bejegyzés trackback címe:

https://adamolvas.blog.hu/api/trackback/id/tr625376624

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: poker Online 2019.06.06. 05:08:01

USA. Meglepő infók, megdöbbentő adatok... - Chat Angol Nyelvstúdió

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása