"Lelke van itt minden könyvnek, minden kötetnek, amit látsz. Ott él bennük az írójuk lelke, és mindenkié, aki valaha is olvasta, élt, vagy álmodott velük."

READING IS SEXY

READING IS SEXY

Dennis Lehane - Hideg nyomon

2012. április 15. - Makranczos

Igen, 2007-ben én is láttam a Ben Affleck által rendezett Hideg nyomon című filmet, azonban akkor még nem igazán voltam a könyvek rabja, így aztán nem tudtam, hogy a későbbi kedvenc krimiíróm könyvéből készült. A film természetesen nagyon tetszett. A könyv pedig az általam igencsak kedvelt Kenzie-Gennaro sorozat negyedik kötete.

A történet szerint a négy éves Amanda McReady egy nyári estén nyomtalanul eltűnik a szobájából. Az egész város a kislány keresésével van elfoglalva, mindeközben Amanda nagynénje felkeresi a két magánnyomozót, hogy segítsenek megtalálni a gyermeket. A páros tudja, hogy nyomozásuk alatt mérhetetlen borzalom és mocsok vár rájuk. A felkérésre a válaszuk: igen.

Aggódtam, hogy ismerve a történetet -és természetesen a megoldást- nem fog annyira lekötni a könyv, azonban Lehane történetvezetésével, hús-vér karaktereivel (Bubba Rogowski még mindig a legjobb mellékszereplő), letisztult, könnyed párbeszédeivel, és a néhol igencsak intellektuális kérdésköreivel újfent maga alá gyűrt. Nem meglepő, hogy a könyv jóval összetettebb a filmnél, a rendező több szálat kihagyott a történetből, így már csak emiatt is érdemes elolvasni a Hideg nyomont.

A sorozat eddigi részei is bővelkedtek "kemény" kérdésekkel, azonban jelen kötetben több, az eddigieknél is súlyosabb morális és erkölcsi problémára hívja fel az olvasó figyelmét az író. Gyereknevelés, gyermekbántalmazás, gyermekvédelem, szülői felelősség, pedofília, családon belüli erőszak...Úgy gondolom, hogy ezeknek a témáknak folyamatosan napirenden kellene lenniük könyvekben, hírekben, a napi sajtóban, a mozgó képeken.

A könyv végi csavart és megoldást nem elárulva azért mindenképpen írnom kell róla. Az író egy olyan összetett erkölcsi kérdést tesz fel az olvasónak, amelyre szerintem nincs fekete vagy fehér válasz. Lehane okosan döntött, én is ezt a megoldást választottam volna. Megható az utolsó oldal, amikor Patrick is érzi, hogy igazándiból nincs a kezében a megoldás, de ő mégis döntött. Abban, hogy ez a kérdés felmerülhet egyáltalán, maga a társadalom által létrehozott rendszer a hibás, amelyet egyszerű polgár nem tud, egyedül nem tudhat feloldani. Itt jön a képbe a törvény, ami persze nem mindenható, de megváltoztatható. Akik olvasták tudják, hogy ez a véleményem főként a gyermekvédelmi rendszerről szól.

A Hideg nyomon  -ha nem is előzi meg nálam a sorozat legjobbjának tartott Sötétség, fogd meg a kezemet- van annyira erős és tartalmas könyv, hogy minden olvasni tudó ember polcán ott legyen a helye.

Ui.: kettő lefordítatlan Kenzie-Gennaro kötet van még, és az utolsó (Moonlight Mile), 2010-ben a tengerentúlon megjelent rész a Hideg nyomon történetének 10 évvel későbbi folytatása lesz. Szerintem imádni fogom. :)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://adamolvas.blog.hu/api/trackback/id/tr914449520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása