"Lelke van itt minden könyvnek, minden kötetnek, amit látsz. Ott él bennük az írójuk lelke, és mindenkié, aki valaha is olvasta, élt, vagy álmodott velük."

READING IS SEXY

READING IS SEXY

Robert T. Kiyosaki - Gazdag papa, szegény papa

2010. október 08. - Makranczos

Soha nem gondoltam volna, hogy egyetemi tanulmányaim alatt, révén fogok olyan könyvet olvasni, amit a blogomba is szívesen beleírok. Tanárom beharangozója alapján nem volt kérdés, hogy ebből a könyvből akarok kiselőadást tartani.

Robert T. Kiyosaki lerántja a leplet a szegénység, a középosztály, és a gazdagok kialakulásának okairól. A történet egy kisfiúról szól, akinek az egyik (az édes) apja tanult, több diplomás, a maga szakterületén sikeres ember, idővel mégis adósságai lesznek, és nem tud kikerülni a "mókuskerékből". A másik papa (a barátja apja) az egyetemi alapképzést sem végezte el, mégis dollármilliók birtokosa, és a gazdagok felhőtlen, titokzatos életét éli. A gyereknek el kell döntenie, hogy melyik szülőre hallgasson, hogy folytassa életét, mit tanuljon, mit kerüljön el. Anyagi biztonság, vagy kockázat? Szakszervezet, vagy saját cég? Egyetemi szakoktatás vagy a pénzügyi intelligencia megszerzése? Ő csak gazdag akar lenni.

Jól döntöttem, amikor a Gazdag papa, szegény papát választottam. Nagyon sok tabut döntöget mind a vezetéselméletben, életvitelünkkel kapcsolatban, és nem utolsó sorban az oktatásban. Egy magyar ember számára például teljesen hihetetlen jövőképet és célokat vázol fel. Bár alapjaiban nem rengette meg a terveimet, céljaimat, azonban egy teljesen új perspektívát láthattam. Megtudtam mi a különbség az eszközök és források között. Kíváncsivá tett, vajon a valóságban a leírtak hogyan működnének. Abban talán mindenki egyetért, hogy a pénzügyi intelligencia megszerzése a mai globalizálódó, pénz- és bankközpontú világunkban elengedhetetlen, bár félek, hogy Kiyosaki életútja csak 1 a milliók közül, ezáltal semmiképpen sem szabad biankónak venni a gondolatait.

Ami kicsit elvesz a nagyfokú tanácsözön hatásából az a történet maga. Sokszor ismétli önmagát az író, általában felszínesek az említett emberi, megtörtént példák. Irodalmi értékét inkább nem is említeném, de nem is ez a célja szerintem. Szimplán tanácsokat ad,  személyes sikerek alapján.

Gondolkodásra serkent, és elbizonytalanít az eddigi megrendíthetetlennek vélt középosztálybeli létemben.

A bejegyzés trackback címe:

https://adamolvas.blog.hu/api/trackback/id/tr772357091

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása