"Lelke van itt minden könyvnek, minden kötetnek, amit látsz. Ott él bennük az írójuk lelke, és mindenkié, aki valaha is olvasta, élt, vagy álmodott velük."

READING IS SEXY

READING IS SEXY

Robert Merle - Védett férfiak

2010. augusztus 17. - Makranczos

Nem tudom miért vártam eddig ezzel a könyvvel. Talán féltem a csalódástól. Rossz megérzésem volt. Gondoltam biztos nem lesz az igazi. Most, hogy a végére értem leírhatom, imádom Merle könyvét!

A 80-as évek amerikájában ismeretlen kór üti fel a fejét. Nemzőképes férfiak hirtelen gyorsasággal elhaláloznak. Martinelli doktor figyelmezteti a hatóságokat a közeledő veszélyre, azonban a politika más érdekeket szolgál. A betegség eltejedése után a doktor és néhány ivarérett férfi egy biztonságosan őrzött körzetbe kerül. Feladata, hogy kifejlessze az ellenszert. Mindeközben a világban drasztikus változások történnek: az élet minden területén a nők veszik át a hatalmat, a férfiak másodrendűvé válnak, sokan kasztráltatják magukat, és mindennek a tetejében az USA elnöke egy férfigyűlölő nő lesz. Martinelli doktornak rá kell döbbennie, hogy az emberiség férfi tagjainak élete múlik a vakcinán, és a hatalomnak nem feltétlenül az az érdeke, hogy visszaálljon a régi rend...

Valamiért abba a tévhitben kezdtem neki az olvasásnak, hogy Merle biztos jól oda fog csapni a női nemnek. Utólag elmondhatom, hogy korántsem igy néz ki az ő utópiája. Az író mindenkinek odacsap. Társadalmunknak, a feministáknak, a hímsovinisztáknak (fallokraták), a politikusoknak, a konvencióknak. Mindezt egy olyan hihetetlenül szeretnivaló történetben, hogy csak ámulni tudok. A szereplők hibátlanul kidolgozottak, viccesek, valódi karakterek.

A téma pedig nem is tűnik nekem annyira hihetetlennek. A mai orvostudomány sem biztos, hogy meg tudna akadályozni egy hasonló vírust, melynek következtében igenis megfordulhatna civilizációnk eddigi bevett gyakorlata. Merle olyan finom iróniát ad mindkét nem szereplőinek szájába, hogy nem tudunk igazságot tenni. A diktatúra akkor is embertelen, ha nő vezeti. A gazdaság nem biztos, hogy rosszabul teljesítene, ha mondjuk az olajvállalatok vezetői nők lennének. Van abban valami, hogy túlzottan a nemiségre koncentrálunk. Be kell látni, hogy sok szempontból én is a könyv szerinti fallokrata vagyok. Merle azonban nem hogy növelte, inkább csökkentette a nőkkel szembeni tévképzeteimet. Be kell látni, hogy mind a nő, mind a férfigyűlölet fölösleges, mivel a férfi és a nő összetartozik, elválaszthatatlan.

Az író megdöbbentő lényeglátással mutatja be mind a férfitársadalom, mind a nők gondolkodásmódját, problémáit. El tudnánk képzelni mi férfiak, hogy másodrendűek legyünk? Ugye, fel sem merül ez a kérdés bennünk, mert természetesnek tartjuk, hogy ez nem így van. De ha így lenne?:)

Megint abba a hibába esek, hogy fölöslegesen írok oldalakat (pedig úgy érzem órákig tudnék róla beszélni). Robert Merle számomra mostmár végképp az abszolút kedvencek között van, a Védett férfiak pedig nyugodt szívvel lett az egyik legmaradandóbb könyvélményem, melyet bármikor újraolvasnék.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://adamolvas.blog.hu/api/trackback/id/tr42228621

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lousypoetry 2010.08.18. 18:51:32

Nagyon jó ez a posztod (is)! Imádom az írót, ezt a könyvét kb. 15 éve olvastam, esedékes lenne újrázni.

Makranczos 2010.08.20. 03:35:45

@ildypriest: Örülök, hogy tetszett a post, bár a felét sem írtam le annak ami miatt imádom. Mindenképpen olvasd újra.:)
süti beállítások módosítása