"Lelke van itt minden könyvnek, minden kötetnek, amit látsz. Ott él bennük az írójuk lelke, és mindenkié, aki valaha is olvasta, élt, vagy álmodott velük."

READING IS SEXY

READING IS SEXY

Agatha Christie - Tíz kicsi néger

2010. június 06. - Makranczos

A krimi műfaj szerelmeseként régi tartozásomat róttam le, ugyanis sokak szerint szégyen Agatha Christie-t kihagyni a könyvespolcról. Hogy miért pont a Tíz kicsi néger lett a kiszemeltem, az csak a puszta véletlen következménye.

Tíz egymásnak ismeretlen ember meghívást kap a Néger-szigetre egy modern villába. Kezdeti baljóslatú esemény, hogy a tulajdonos nincs a szigeten, azonban az üzenetét a vendégek már az ebédnél meghallgatják. Ők ugyanis mind a tízen "ítéletre" jöttek korábbi bűneik elszámoltatása végett. A lakókat napról napra egyre erőteljesebben fogja el a rettegés. Félelem az ismeretlentől, egymástól. Vajon hányan hagyják el a szigetet?

Tényleg klasszikus. A szó pozitív értelmében. Minden megvan benne amit a krimi műfaja megkíván. Kellően emberiek a szereplők, pörgő cselekmény, nyomasztó légkör, csattanó a végén. Nálam már nyert ügye is volt. Nem is bocsátkoznék további fejtegetésekbe; minden bűnügyi regénykedvelőnek meg kell ismerekednie Agatha Christie-vel. Bár lehet, hogy tényleg én voltam az utolsó, akinek ő kimaradt.

Azért a végére egy apró megjegyzést még, miszerint életkoromból fakadóan egyenlőre az amerikai hard-boiled, és noir stílusú krimik nálam nyerőbbek, de ez a  fentebb említett könyv értékéből semmit nem von le. 

A bejegyzés trackback címe:

https://adamolvas.blog.hu/api/trackback/id/tr422060715

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

entropic · http://e-konyv.blog.hu 2010.06.06. 21:13:42

Mindenesetre jól sikerült a véletlen választásod, sokak szerint ez az egyik legjobb Christie-könyv, nekem is ez a kedvencem tőle. Már a történet gondolatától is megborzongok.

Makranczos 2010.06.06. 21:43:24

@entropic: Bevallom annyira nem féltem alatta, inkább a kiváncsiság hajtott:)

entropic · http://e-konyv.blog.hu 2010.06.06. 22:28:00

@Makranczos: én sem féltem tőle meg nem álmodtam rosszakat, inkább az borzongat meg, ahogy a tökegyszerű dolgokat kombinálja a szereplők egyre jobban elhatalmasodó rettegésével.
Pl. van valami ilyesmi mondat benne, hogy "a tojások vígan sültek a serpenyőben", ez nagyon megmaradt bennem, hogy a tojások milyen vidámak, közben a reggeliző társaság meg egyre paranoiásabb lesz. :)
süti beállítások módosítása