"Lelke van itt minden könyvnek, minden kötetnek, amit látsz. Ott él bennük az írójuk lelke, és mindenkié, aki valaha is olvasta, élt, vagy álmodott velük."

READING IS SEXY

READING IS SEXY

Dan Brown- Az elveszett jelkép

2010. április 16. - dhoresz

Szájba rágott összefüggések, sötét titkok, vonzalom, ősi szimbólumok, modern tudomány, 21 gramm és egy félisten - mindent megkapunk Robert Langdon újabb kalandjait olvasva.

Professzorunk e „részben” Washington jelképes helyszíneire vezet minket: a Capitolium titkos zugaiba, templomokba, terekre, alagutakba, miközben barátja életét igyekszik megmenteni egy szabadkőműves jelkép megfejtésével. Két ellensége is van: a gonosz félisten, s az FBI, egy elvetemült, kis japán parancsnok személyében. A mű mellékvonalának főszereplője az elrabolt barát lánytestvére, aki egy új tudományt igyekszik megalkotni, képzeletet felülmúló kísérleteivel. Általa kerül a történetbe egy számomra kevésbé élvezhető, és talán már túlzó vonulat, amelyről annyit elárulnék, hogy az élet nagy kérdéseit feszegeti.

 Aki ismeri a szerző stílusát, tudhatja, csak úgy élvezheti művét igazán az ember, ha átadja magát az általa kitalált bűvös vonalnak. Nem szabad komolyan elgondolkodni a leírtakon, hisz számos hiányosságra, ellentmondásra találhatunk, ha tudományos igénnyel szemléljük a történéseket. Kikapcsolódni annál inkább lehet vele, „lebegni” a misztikumban. Sajnos ebben a műben talán kicsit több is a „lebegés”, a filozófia, mint kéne, ám a szimbólum-thriller vonulat hozza az elvárt izgalmakat, plusz (a háromnegyedénél) egy nagyon merész és (a végén) egy kevésbé ütős fordulatot.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://adamolvas.blog.hu/api/trackback/id/tr721927515

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása